ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:23
MENU CLOSE

Καρκίνος των όρχεων: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα

05.10.2018 06:36

 

Ο καρκίνος των όρχεων συνιστά το 1% των καρκίνων στον άνδρα και η αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Εικάζεται οτι σχετίζεται με την κρυψορχία αφού ο κίνδυνος νεοπλάσματος είναι 20-40 φορές μεγαλύτερος σε κρυψορχικούς ασθενείς.

Αίτια και παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο

Για την εμφάνιση κακοήθειας στους Όρχεις ενοχοποιούνται τα εξής:

  • Η κρυψορχία. (μή κάθοδος των όρχεων και των δύο ή του ενός απο την πύελο μεσω του βουβωνικού πόρου στην τελική τους θέση το όσχεο (ο σάκος που περιέχει τους όρχεις) .
  • Χημικοί παράγοντες- Περιβάλλον . Αυξημένη τάση παρατηρείται επίσης σε έκθεση σε πολυβινυλοχλωρίδιο.
  • Έκθεση σε οιστρογόνα κατα την εμβρυακή ηλικία.
  • Προχωρημένη ηλικία της μητέρας κατά την κύηση.
  • Σύνδρομo Down.Σύνδρομο Klinefelter
  • Λοίμωξη με HIV
  • Καρκίνωμα in situ (αρχόμενος καρκίνος αλλού) αυξάνει επίσης την πιθανότητα προσβολής.

Συμπτώματα: Πως εκδηλώνεται ο καρκίνος των όρχεων

Η ασθένεια εκδηλώνεται με διόγκωση του όρχεως. Αυτό το σημάδι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοείται! Άν υπάρχουν μεταστάσεις, τότε προστίθενται και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Αν ο όγκος παράγει β-HCG (ορμόνη β χοριακή) μπορεί να παρατηρηθεί γυναικομαστία (αύξηση του μεγέθους των μαστών(, κάτι, ωστόσο, που είναι ασύνηθες σε μή παχύσαρκο άνδρα.

Εξετάσεις: Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των όρχεων

Εκτός απο τις κλασσικές εξετάσεις (γενική αίματος, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας), σημαντική εξέταση είναι η μέτρηση της LDH (γαλακτικής διυδρογενάσης), η οποία σχετίζεται με το κυτταρικό φορτίο της νόσου. Οι καρκινικοί δείκτες AFP, β-HCG και LDH είναι πολύ χρήσιμοι για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου.

Σημαντικές εξετάσεις είναι επίσης ο αμφοτερόπλευρος υπέρηχος των όρχεων, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (αν υπάρχουν ενδείξεις), το ολόσωμο σπινθηρογράφημα οστών, η μαγνητική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, με την οποία διαπιστώνουμε τον βαθμό διήθησης και την παρουσία διογκωμένων λεμφαδένων. Επίσης σημαντική εξέταση είναι και εκείνη για την γονιμότητα.

Καρκίνος των όρχεων: Προγνωστικοί παράγοντες και πιθανές επιπλοκές

Προγνωστικοί παράγοντες είναι:

  • Το στάδιο της νόσου (Stage 1-4)
  • Ο εντοπισμός
  • Η κλινική εικόνα (χειρότερη πρόγνωση έχουν όσοι παρουσιάζουν διήθηση παραορτικών λεμφαδένων ή απομακρυσμένες μεταστάσεις σε πνεύμονες, ήπαρ, μεσοθωράκιο, οστά και , εγκέφαλο)
  • Ο ιστολογικός τύπος π.χ. σεμίνωμα ή μη σεμινωματώδης όγκος (εμβρυικό καρκίνωμα, τερατοκαρκίνωμα ή χοριοκαρκίνωμα).

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση όγκου όρχεως εκτελείται διαβουβωνική ορχεκτομή, ώστε να γίνει η διάγνωση και ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και το στάδιο της νόσου επιλέγεται η χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία για την μείωση των τοπικών υποτροπών.

Η βιοψία όρχεως εγκυμονεί κίνδυνο διασποράς της νόσου και αυξημένο ρίσκο απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε σεμίνωμα σταδίου-1 δικαιολογείται μετά την ορχεκτομή και η απλή παρακολούθηση και όχι άλλη συμπληρωματική θεραπεία, επειδή η πιθανότητα διηθήσεως των παραορτικών λεμφαδένων είναι μόνο 15-20%, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχη είναι και η πιθανότητα υποτροπής, αν δεν χορηγηθεί άλλη αγωγή.

Καρκίνος των όρχεων: Πώς γίνεται αυτοεξέταση στους όρχεις

Δείτε ΕΔΩ πώς να κάνετε σωστά τη διαδικασία αυτοεξέτασης για όγκους στους όρχεις

Καρκίνος των όρχεων: Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε

Η χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας μειώνει τον κίνδυνο, εάν γίνει πριν από την ηλικία των 6 ετών. Η προστασία από εξωγενείς καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος και σε χώρους εργασίας, η προστασία από χημικές ουσίες με ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης, η αποφυγή έκθεσης σε ιονίζουσες ακτινοβολίες και έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, είναι όλα μέτρα πρόληψης για την εκδήλωση καρκίνου στους όρχεις.

Γενικά για την πρόληψη της νόσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση των συχνών λοιμώξεων (ορχίτιδες), ειδικά από τη στιγμή που οι χρόνιες φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκινωματώδεις βλάβες, οι οποίες με τη σειρά τους εξελίσσονται σε καρκίνο.

Πηγή: iatropedia

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:22
Exit mobile version