search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:53
MENU CLOSE

Πάρκινσον: Αναμονή ασθενών έως και 9 μήνες για να υποβληθούν σε σωτήρια επέμβαση – Καθυστερήσεις και στις νέες θεραπείες

10.04.2024 09:46
parkinson-new

Έως και εννέα μήνες περιμένουν 49 ασθενείς με Πάρκινσον στο Αττικό Νοσοκομείο για μία επέμβαση νευροδιέγερσης που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους και να περιορίσει τις νοσηλείες τους στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, οι νέες επεμβατικές θεραπείες για τους 25.000 ασθενείς που ζουν στη χώρα μας καθυστερούν να έρθουν στην Ελλάδα από 14 ως και 17 μήνες εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων και των εκπτώσεων (clawback και rebate), που δυσκολεύουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να φέρουν στη χώρα μας νέα καινοτόμα επεμβατικά σκευάσματα για τους ασθενείς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας Λεωνίδας Στεφανής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής στο «Αιγινίτειο» και ο Καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης, Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον (11 Απριλίου). 

Αναλυτικά, από τον περασμένο Ιούνιο 49 ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, είναι στη λίστα αναμονής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) έχει δώσει την απαραίτητη έγκριση, ωστόσο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αδυνατεί να καλύψει το κόστος της επέμβασης καθώς δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει η διαδικασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης που βελτιώνει την κατάσταση του ασθενούς σε ποσοστό 70% πραγματοποιείται μόνο στο εν λόγω νοσοκομείο σε όλη την Αττική.

Επιπλέον ο κ. Τσιβγούλης τόνισε: «Οι ασθενείς αυτοί εάν έκαναν την επέμβαση που ονομάζεται εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, θα είχαν 70% πιθανότητες να θεραπευτούν. Ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προμηθεύεται τα ηλεκτρόδια που απαιτούνται».

Όπως ανέφεραν οι καθηγητές, τα νοσοκομεία δεν χρειάζεται καν να καλύψουν τα έξοδα των επεμβάσεων από τους προϋπολογισμούς τους, καθώς στην πραγματικότητα τα έξοδα καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα έξοδα καλύπτονται, αλλά πρώτα πρέπει να μπουν στις δαπάνες του νοσοκομείου και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει το νοσοκομείο. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει αρκετούς πόρους στο νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει», εξήγησε ο Καθηγητής Τσιβγούλης ο οποίος επισήμανε ότι η ίδια κατάσταση ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία που μπορούν να καλύψουν την επέμβαση αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ιδιωτικός τομέας για τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι μονόδρομος για τους ασθενείς με συνέπεια ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την ιδιωτική κλινική.

Με καθυστέρηση οι νέες θεραπείες με βιοδείκτες

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Νευρολογίας Λεωνίδα Στεφανή, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά οι τεχνικά υποβοηθούμενες  εφαρμόζονται με μεγάλη καθυστέρηση στα δημόσια νοσοκομεία, όταν η νόσος έχει εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο και η ρύθμιση των συμπτωμάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Μάλιστα αναφερόμενος στο θέμα των βιοδεικτών ο ίδιος, τόνισε πως ενώ έχουν γίνει σοβαρές επιστημονικές ανακαλύψεις, τα αποτελέσματα δεν φτάνουν έγκαιρα στους περισσότερους από 25.000 Έλληνες ασθενείς που υπάρχουν στην Ελλάδα: «Έχουν γίνει ήδη πολύ σημαντικές ανακαλύψεις στο επίπεδο της έρευνας των βιοδεικτών και των νοσοτροποποιητικών θεραπειών, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ασθενών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί περισσότερο η ερευνητική δραστηριότητα από την πολιτεία. Στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών και οικογενειών, παγκοσμίως, με γενετικές μορφές που σχετίζονται με τη νόσο», ανέφερε ο κ. Στεφανής ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Καθυστερήσεις και στις νέες θεραπείες

Αναφορικά με τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που κυκλοφορούν ήδη, στο εξωτερικό για τη νόσο Πάρκινσον τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, δυστυχώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τα εισάγουν εξαιτίας του «αποστραγγιστικού μέτρου», όπως χαρακτηρίζουν, τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) με συνέπεια να καθυστερούν από 14 ως και 17 μήνες να έρθουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ορθής διάγνωσης και της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες.

«Η διάσταση αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα των ασθενών, αλλά και των φροντιστών να εργάζονται και να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, συνθήκη, η οποία με τη σειρά της έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», τόνισε και επισήμανε επίσης, πως η δημιουργία και εφαρμογή μητρώου ασθενών και διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων αναμένεται να διασφαλίσουν την ορθολογική κατανομή των σπάνιων πόρων του συστήματος υγείας.

Τι ζητούν οι ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν, Φωτεινή Σκόνδρα, επισήμανε πως οι ασθενείς ζητούν να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα θέματα στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι υγειονομικές αρχές είναι τα εξής:

1.Να υπάρχει δυνατότητα φροντίδας στο σπίτι και επικοινωνία μέσω τηλε-ιατρικής ώστε να μειωθούν οι δαπανηρές επισκέψεις των ασθενών στα ιατρεία και στα Νοσοκομεία,

2.Να υπάρχει έγκαιρη εφαρμογή των επεμβατικών θεραπειών, επιμόρφωση των ηλικιωμένων στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών,

3.Να δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο και να ενισχυθούν οι κλινικές μελέτες.

4. Επιπροσθέτως η  κυρία Σκόνδρα ζήτησε τη δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τη νόσο του Πάρκινσον, όπως υπάρχει και για άλλα νευρολογικά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Τιτάνιο έργο η οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ, αλλάζει βήμα-βήμα

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σε 3 νοσοκομεία και 26 Κέντρα Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη

Νοσοκομείο Κορίνθου: Δεν διατάχθηκε ΕΔΕ για θάνατο ασθενούς γιατί η οικογένειά του δεν έκανε καταγγελία – Είχαν ξεχάσει στην κοιλιά του εργαλείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:52