ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:12
MENU CLOSE

ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ν.μ.

23.10.2018 12:48

 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς υπογράμμισε ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου, σε έξαρση προκλητικότητας είχε δηλώσει ότι «οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», ανακινώντας ζήτημα casus belli, ενώ το πρωί κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:07
Exit mobile version