ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:23
MENU CLOSE

«Διαζύγιο» χωρίς ρήξη, αλλά με ψήφο εμπιστοσύνης...

13.01.2019 12:31

 

Πάντως, παρόλο που το δίλημμα που είχε τεθεί στον Πάνο Καμμένο («ή αποχωρείς στηρίζοντας ή πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης) φάνηκε να τροποποιείται, προς το παρόν το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό μεταξύ των δύο εταίρων, κάθε άλλο.

Ο πρωθυπουργός εκτιμώντας προφανώς ότι ακόμα και αν ο Καμμένος δηλώνει ότι έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ σε άλλα θέματα πλην της Συμφωνίας των Πρεσπών, το θέμα της πλειοψηφίας θα εξακολουθούσε να μένει θολό, αποφάσισε να ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση.

Αμφότεροι ευχαρίστησαν «από καρδιάς» ο ένας τον άλλον για την έντιμη συνεργασία και απέφυγαν χαρακτηρισμούς και αιχμές ο ένας για τον άλλον.

Πάντως ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι δεν έκανε δεκτό τον όρο του Καμμένου να «απολύσει» όλους τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη, ακόμη και εκείνους που δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν. Αντιθέτως, στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να πετά το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο, στέλνοντας το μήνυμα, πως αν καταφέρει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Άμυνας να πείσει κάποιους εξ αυτών ή όλους να παραιτηθούν, τότε ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να κάνει δεκτή όποια παραίτηση του υποβληθεί. Πάντως είναι φανερό ότι ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει αυτά τα στελέχη και πλην της υφυπουργού Άμυνας Κόλλι- Τσαρουχά δύσκολα θα δει και κάποιον εκ των των υπολοίπων να τον ακολουθεί στην έξοδο – ειδικά τις κυρίες Έλενα Κουντουρά και Μαρίνα Χρυσοβελώνη (η οποία πάντως δεν είναι βουλευτής).

«Κουτσουρεμένη» πειθαρχία για να σωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Πάντως ο Πάνος Καμμένος σε μια όχι και τόσο καθαρή τοποθέτηση άφησε να εννοηθεί ότι στην ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα διαγράψει όλους τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν αλλά εκείνους για τους οποίους διαπιστώνει ότι έχουν ανταλλάξει την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους

«Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, εμείς θα ψηφίσουμε αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά, και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους θα διαγραφούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Η αιχμή περί ανταλλαγής και κατά συνέπεια η επαπειλούμενη διαγραφή ουσιαστικά αφορά την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη οι οποίοι είναι βουλευτές και υπουργοί-υφυπουργοί ταυτόχρονα. Από την άλλη δε φαίνεται να θέτει θέμα για Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, εξάλλου ο δεύτερος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτό τον τρόπο ο Καμμένος θα μπορέσει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με τον οριακό αριθμό των 5 βουλευτών (Καμμένος, Κόλλια-Τσαρουχά, Κατσίκης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις). Εν ολίγοις εμφανίζει να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά το ήμισυ για τους βουλευτές που δε θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Τα «κουκιά» της πλειοψηφίας των 151

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης εντός της εβδομάδας όπου ο Αλέξης Τσίπρας το πιθανότερο είναι ότι διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται δημοσίως ή όσα έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δίνουν

  • οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα,
  • Εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ είναι με ερωτηματικό τι θα πράξει και ο Βασίλης Κόκκαλης (ο τελευταίος εξάλλου φέρεται να συγκαταλέγεται σε αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό τους πόστο)
  • Από το Ποτάμι, βέβαιος θεωρείται ο Σπύρος Δανέλλης

Με άλλα λόγια προκύπτει ένας αριθμός 151 βουλευτών αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις αρνητικές ή θετικές για την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Κώστας Σαρίδης φαίνεται πάντως να μαζεύει προηγούμενες δηλώσεις του και πλέον φέρεται να μην δίνει ψήφο εμπιστοσύνης παρόλο που έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:20
Exit mobile version