ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:55
MENU CLOSE

European School Radio: Προσφυγόπουλα φτιάχνουν παραμυθάκια στα ελληνικά – Χαίρονται που θα τα ακούσουν άλλα παιδιά

10.02.2019 09:23

 

«Η ανταπόκριση των σχολείων στην Ελλάδα ήταν μεγάλη», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευτυχία Τούλιου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του European School Radio, «η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε το πρόγραμμα από την αρχή».

Και όχι τυχαία: η ενασχόληση με το ραδιόφωνο δίνει μια άλλη δυναμική στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη που έχουν οι μαθητές από την εμπλοκή τους στο μαθητικό ραδιόφωνο. Προάγει σαφώς τον γραμματισμό στα Μέσα και την Πληροφορία», τόνισε η κ. Τούλιου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιούνται. «Βλέπουμε ότι μπορεί παράγωντας μια ραδιοφωνική εκπομπή, οι μαθητές να κινητοποιούνται, να ψάχνουν την πληροφορία, να κάνουν ρεπορτάζ, να πάρουν συνεντεύξεις και αυτό τους μένει και μετά από μία ραδιοφωνική παραγωγή. Τους μένει και εμπλέκονται και στο μάθημα πιο ενεργά και η σχέση του εκπαιδευτικού με το μαθητή ενδυναμώνεται, μέσα από αυτή την εμπλοκή».

Η κ. Τούλιου φέτος διδάσκει προσφυγόπουλα, σε τάξη υποδοχής. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά δεν την εμπόδισε, όμως, να υλοποιήσει το πρόγραμμα του European School Radio. «Προσπαθούν να γράφουν στα ελληνικά τα παραμυθάκια που φτιάχνουν, να τα εκφωνήσουν και τους αρέσει πολύ, που θα τους ακούσουν άλλα παιδιά. Και η χαρά είναι ακόμα πιο μεγάλη όταν λαμβάνουν σχόλια ενθουσιασμού από άλλα σχολεία», σημείωσε.

Οι μαθητές, λοιπόν, μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της παραγωγής διαδικτυακών ραδιοφωνικών εκπομπών αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αλλά επίσης βοηθούνται να ανακαλύψουν την κλίση τους. «Πολλοί μαθητές, μέσα από το ραδιόφωνο ανακάλυψαν το ταλέντο τους, άλλος στην πληροφορική, άλλος στη δημοσιογραφία και ακολούθησαν αντίστοιχες σπουδές», επιβεβαίωσε η κ. Τούλιου.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version