Ποιοι είναι οι καλύτεροι και οι χειρότεροι ξηροί καρποί για όσους κάνουν δίαιτα
05.02.2020
14:34
Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και πολλές βιταμίνες, όπως η Ε.
Οι ειδικοί συστήνουν να τους καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά με μέτρο, καθώς δίνουν αρκετές θερμίδες και να προτιμούμε τους νωπούς και ανάλατους.
Αποφύγετε ξηρούς καρπούς που συσκευάζονται ή ψήνονται σε λάδι. Οι ψημένοι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν θερμανθεί σε υδρογονωμένα λιπαρά ή σε λιπαρά με ωμέγα-6 οξέα, ή γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμάτε αν κάνετε δίαιτα:
- Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες (160 ανά 28 γραμμάρια) είναι τα αμύγδαλα. Περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 14 γραμμάρια λίπους.
- Ακολουθούν τα κάσιους (5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια λίπους)
- και τα φιστίκια (6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους).
- Oι χειρότεροι ξηροί καρποί είναι τα φιστίκια τύπου macademia (ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος δίνουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 21 γραμμάρια λίπους)
- και τα πεκάν (3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια λίπους) τα οποία έχουν τις περισσότερες θερμίδες (200) μαζί με τα χαμηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης και τα υψηλότερα ποσοστά λιπαρών.
Πηγή: onmed.gr