search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:37
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο των χάκερ οι εκλογές των ΗΠΑ – Ρώσοι, Κινέζοι και Ιρανοί τις έβαλαν στο «μάτι»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2143
17-9-2020
21.09.2020 03:00
trump_7.jpg

 

Οι χάκερ δεν σταμάτησαν ποτέ να παρεμβαίνουν στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αντιθέτως έχουν γίνει πιο έξυπνοι στο να καλύπτουν τα ίχνη τους, όπως αποκάλυψαν ερευνητές της Microsoft. Οι επιθέσεις έχουν αναβαθμιστεί από τότε που οι Ρώσοι χάκερ παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, με απόπειρες παραβίασης που στοχεύουν τις εκστρατείες τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν.
Οι προεδρικές εκλογές το 2016 έδειξαν ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική, αφού Ρώσοι χάκερ έκλεψαν και διέρρευσαν χιλιάδες e-mail από την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή και την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. 
Έκτοτε κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (Cyber Security and Infrastructure Security Agency) και το FBI έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την προστασία των εκλογών από χάκερ και τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση.
Σε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο οι υπηρεσίες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία για επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις εναντίον προεκλογικών υποδομών, αλλά επισήμαναν ότι γίνονταν πολλές απόπειρες σε καθημερινή βάση. Η έκθεση της Microsoft προσφέρει μια μικρή «γεύση» από αυτές τις απόπειρες, οι οποίες αναφέρει ότι προέρχονται από ομάδες χάκερ στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
«Η προστασία των εκλογών μας είναι μια ομαδική προσπάθεια, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν κακόβουλους ξένους δράστες», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ, την περασμένη Πέμπτη. Ο Γουλφ είπε ότι η ανακοίνωση της Microsoft επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του ότι οι χάκερ από την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία «προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας και να επηρεάσουν τις εκλογές μας».

Οι Ρώσοι χάκερ
Οι Ρώσοι χάκερ έχουν αλλάξει την τακτική τους και έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερους από 200 οργανισμούς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων συνδεδεμένων με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, δήλωσε η Microsoft.
Παρότι οι Ρώσοι χάκερ βασίστηκαν στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) το 2016, όταν έστειλαν προσαρμοσμένα μηνύματα για να εξαπατήσουν τα θύματά τους να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους, τους τελευταίους μήνες προβαίνουν σε ωμές επιθέσεις παραβιάσεων, όπου πλημμυρίζουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς με κωδικούς πρόσβασης μέχρι να λειτουργήσει ένας από αυτούς.
Οι Ρώσοι χάκερ έχουν καλύψει τα ίχνη τους, καθώς μετακινούνται διαδικτυακά με 1.000 διαφορετικές διευθύνσεις IP και προσθέτουν περίπου 20 νέες κάθε μέρα, αποκάλυψε η Microsoft.

Οι Κινέζοι
Οι Κινέζοι ξεκίνησαν χιλιάδες επιθέσεις και έθεσαν σε κίνδυνο περίπου 150 άτομα στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Microsoft. Οι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο άτομα που συνδέονται με προεδρικές εκστρατείες και έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα εναντίον ατόμων που σχετίζονται με την εκστρατεία «Joe Biden for President» («Ο Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρος»), σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.
«Γνωρίζουμε αναφορές από τη Microsoft ότι ένας ξένος δράστης έχει κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόσβασης στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ανήκουν στην καμπάνια, αλλά ανήκουν σε άτομα που συνδέονται με την εκστρατεία» δήλωσε η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν. 
«Γνωρίζαμε από την αρχή της εκστρατείας μας ότι θα γινόμασταν στόχοι τέτοιων επιθέσεων και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές. Η καμπάνια “Ο Μπάιντεν για Πρόεδρος” παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι αυτών των απειλών και θα διασφαλίσουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της καμπάνιας είναι ασφαλή» πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τις προσπάθειες παραβίασης από τους Ρώσους, οι χάκερ στην Κίνα χρησιμοποιούν γνωστά τεχνικά σφάλματα σε ιστοσελίδες και στοχεύουν συγκεκριμένα άτομα για τις επιθέσεις τους, ανέφερε η Microsoft.

Οι Ιρανοί
Οι Ιρανοί χάκερ έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς που ανήκουν στο προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και σε λογαριασμούς που ανήκουν σε αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, σύμφωνα με τη Microsoft.
«Ως εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τραμπ είμαστε μεγάλος στόχος, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το ότι βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα να κατευθύνεται προς την εκστρατεία ή στο προσωπικό μας» δήλωσε η Θία ΜακΝτόναλντ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας, τη Microsoft και άλλους, για να μετριάσουμε αυτές τις απειλές. Λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δεν σχολιάζουμε δημοσίως τις προσπάθειές μας», τόνισε.
Επίσης η Microsoft εντόπισε Ιρανούς χάκερ να προχωρούν σε περισσότερες από 2.700 απόπειρες να παραβιάσουν ηλεκτρονικά μια προεδρική εκστρατεία τον περασμένο Οκτώβριο και η Google βρήκε Ιρανούς και Κινέζους χάκερ που προσπαθούσαν να παραβιάσουν και τις δύο προεδρικές εκστρατείες τον Ιούνιο.
Μια έκθεση από το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να σαμποτάρει την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν, ενώ η Κίνα εργαζόταν ενάντια στην εκστρατεία Τραμπ.
Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της Microsoft πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον τριών Ρώσων για σύνδεση με την προσπάθεια παραπληροφόρησης της χώρας και ενός μέλους του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας για προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές του 2020.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34