ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Παρασκήνιο και παραλειπόμενα - Πώς φτάσαμε στις «ελαφρές κυρώσεις» και η αντίδραση της Τουρκίας (Photos)

11.12.2020 06:25

 

Οι κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν πως η διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μία «ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά πως έχει δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης) προκειμένου να παρθούν οι όποιες αποφάσεις καθώς στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Κατά τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα, στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση. Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Οι αλλαγές στο τελικό προσχέδιο ήρθαν μετά από πιέσεις της Αθήνας, της Κύπρου και της Γαλλίας, με την ΕΕ να υιοθετεί μία πιο σκληρή γλώσσα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο.

Υπήρξαν σημαντικές διαφορές καθώς ορισμένα κράτη κρατούσαν ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία και ήταν αντίθετα για το ενδεχόμενο κυρώσεων. Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνιζε στο Politico πως χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δεν θέλουν να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από αυτή που ήδη βρίσκεται η χώρα. Αντίθετα, το ενδεχόμενο κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες βρήκε τους Ευρωπαίους σύμφωνους. Το χάσμα πάντως ήταν μεγάλο πριν το τελικό προσχέδιο, όμως τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου έγιναν δεκτά στο τέλος.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία

Στη Τουρκία δεν υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα της Συνόδου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε επικοινωνία με φίλες ευρωπαϊκές χώρες πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο αίσθηση προκαλεί η επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο «παρά πέντε» σχεδόν της Συνόδου, την Τρίτη περί τις 11 το βράδυ, όπου συζητήθηκε σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις η Ευρωπαϊκή Σύνοδος και άλλα, αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καθυβρίζει και ειρωνεύεται δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως την Παρασκευή από το Αζερμπαϊτζάν, και οι δηλώσεις του παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στις τουρκικές εφημερίδες, ωστόσο η επικοινωνία Τσαβούσογλου – Λε Ντριάν εμφανίστηκε σε μονόστηλα. 

Παράλληλα, στην Τουρκία έγιναν κίνησης τελευταίας στιγμής, όπως η απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς, το «άνοιγμα» του Ερντογάν στην Ευρώπη, ενώ σημαντικό ρόλο πιθανότατα διαδραμάτισε η δήλωση του ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανήμερα της Συνόδου, ότι «η Τουρκία ανήκει στη Δύση και τη δυτική συμμαχία». 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:04
Exit mobile version