search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:46
MENU CLOSE

«Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν

26.04.2024 11:08
macron_new

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «να πεθάνει» αν δεν λάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό και κινεζικό προστατευτισμό, εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών απειλών από αυταρχικά καθεστώτα.

Σε μία ομιλία που έκανε εντύπωση, στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη στο θέμα των ταχύτατων διεργασιών στην παγκόσμια τάξη και επισήμανε ότι ο θάνατος της Ευρώπης είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.

Οι υποεπενδύσεις των Ευρωπαίων στην καινοτομία, η αποτυχία προστασίας της βιομηχανίας της και της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ηπείρου είναι τα βασικά προβλήματα κατά τον Μακρόν, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι θνητή, μπορεί να πεθάνει. Αυτό εξαρτάται από τις επιλογές μας. Και αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα».

«Την επόμενη δεκαετία ο κίνδυνος είναι άμεσος και θα εξασθενήσουμε… Η εποχή που βασίζαμε την παραγωγή μας στην Κίνα, την άμυνά μας στις ΗΠΑ και την τροφοδοσία μας στην Ρωσία, τελείωσε. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Κίνα ότι δεν σέβονται τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, επιδοτώντας με τεράστια ποσά τις οικονομίες τους. «Όσο ισχυρή κι αν είναι η συμμαχία μας με την Αμερική, δεν είμαστε προτεραιότητα γι αυτούς. Έχουν δύο προτεραιότητες: τον εαυτό τους – κάτι αρκετά δίκαιο- και την Κίνα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κατά την άποψη του Μακρόν η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει τον δικό της δρόμο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, κι ενώ έδειξε την ενότητα και την αυτονομία της τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «η αφύπνιση είναι πολύ αργή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε πιο επιθετικές εμπορικές πολιτικές και μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις σε μια σειρά τομέων που τους θεωρεί κρίσιμους. Αλλά ήταν πολύ θεωρητικός όταν αναφέρθηκε στο πως θα μπορέσει η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την μετάβαση προς αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «Ευρωπαϊκή υπερδύναμη».

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια σειρά νέων προτάσεων για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και του εμπορίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχο πρέπει να είναι η ΕΕ να καταστεί «παγκόσμιος ηγέτης» μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η πληροφορική, το διάστημα, οι βιοτεχνολογίες και οι νέες ενεργειακές πηγές.

Μάλιστα αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι πρέπει να θέσει «αναπτυξιακό στόχο, ή ακόμα και τον στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα». «Δεν μπορούμε να έχουμε μια νομισματική πολιτική με μοναδικό στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
Ζήτησε επίσης αναθεώρηση της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής «για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας». «Δεν θα έχει αποτελέσματα αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμοι που τηρούμε τους κανόνες του εμπορίου, που γράφτηκαν πριν από 15 χρόνια, όταν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί δεν τους τηρούν πλέον, επιδοτώντας κρίσιμους τομείς», είπε ο Μακρόν.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα, ανέφερε ότι πρέπει να αναληφθεί μία νέα πρωτοβουλία με στόχο «πιθανώς και μία αντιπυραυλική, ευρωπαϊκή ασπίδα». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει «ευρωπαϊκή προτίμηση» όταν γίνονται αγορές στρατιωτικού υλικού από τις ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια δαπανώνται για αγορές από μη ευρωπαϊκές εταιρίες.

Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν διήρκεσε 90 λεπτά, ενώπιον ενός μισοάδειου αμφιθεάτρου στη Σορβόνη και η κατάληξη ήταν ότι παραμένει «αισιόδοξος» για την Ευρώπη. Στο τέλος της ομιλίας του ο Γάλλος πρόεδρος με φιλοσοφική διάθεση έθιξε το θέμα του μέλλοντος της Γηραιάς Ηπείρου, λέγοντας: «Μπορούμε να ρωτήσουμε τους εαυτούς τους, τι είναι ένα έθνος; Τι θέλει να γίνει η Ευρώπη; Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή, ένα σημείο καμπής. Η Ευρώπη μας μπορεί να πεθάνει».

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο

Ρωσία: Ένταλμα σύλληψης για τον κορυφαίο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ – Τι απαντά ο ίδιος

Ιταλία: Κατεβαίνουν σε απεργία οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης αντιδρώντας στον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης Μελόνι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:46