ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:36
MENU CLOSE

Τροπολογία για ακαταδίωκτο: Σκληραίνει η «μάχη», με παρέμβαση Τσίπρα και απαντήσεις από την κυβέρνηση (Video)

23.04.2021 20:18

Διαστάσεις μείζονος πολιτικής σύγκρουσης λαμβάνει το θέμα της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και διασφαλίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών που γνωμοδοτούν την κυβέρνηση για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Πελώνη: Ο Τσίπρας «τρέφεται» από την πανδημία

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σημείωσε ότι «το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους». Υπογράμμισε, δε, ότι «αν, έστω μια φορά, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας αντί να επιλέγει την κορωνοκαπηλεία και το πριόνισμα της Επιστήμης και της επιστημονικής άποψης, ίσως να έπειθε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια. Αλλά ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία. Και όσο αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά, φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πρωτοφανούς κρίσης, τόσο πατάει γκάζι αντί για φρένο στον πολιτικό του κατήφορο».

Ηλιόπουλος: Αμνήστευση συνεργατών του Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε διά του εκπροσώπου του, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που κουνάει το δάχτυλο για ατομική ευθύνη σε όλη την Ελλάδα, φροντίζει για την αμνήστευση των συνεργατών του με προκλητικό τρόπο. Η τροπολογία ασυλίας και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τους επιστήμονες, οι οποίοι ούτως η άλλως απλά γνωμοδοτούν, αλλά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που στελεχώνουν τις επιτροπές και οι οποίοι αποφασίζουν για τη διαχείριση της πανδημίας». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα των επιλογών του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του τα ζει στο πετσί του όλος ο κόσμος εδώ και έξι μήνες. Αν κι αυτό φαίνεται να μην τον απασχολεί καθόλου αν κρίνουμε από τις “από καθέδρας” ανακοινώσεις που δίνει στην κα Πελώνη να βγάζει».

Κοντοζαμάνης: Θωράκιση από κατάχρηση

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε μια γενικότερη τοποθέτηση επί του ζητήματος, σημείωσε ότι «σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να αποτρέψουμε πρόσωπα που είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της επιτροπής». «Οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και ανεξαρτησία των μελών της επιτροπής τα οποία πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι «η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης».

ΙΣΑ: Να προστατευθούν οι γιατροί

Ωστόσο, η τροπολογία φαίνεται ότι δημιουργεί και άλλες «παρενέργειες», καθώς ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει από νομικές εμπλοκές το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που δίνει μάχη με την πανδημία. «Στην εθνική προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για να τελεί ο υγειονομικός κόσμος απερίσπαστος και με ασφάλεια το έργο του», τόνισε ο Γ. Πατούλης. Σχετικά με την αστική ευθύνη των γιατρών, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Σημείωσε ότι οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων και έκανε λόγο για «κινδυνολογία και δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εφόσον παραστεί ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης ο νομοθέτης θα καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32
Exit mobile version