search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:48
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η καμπάνια Κασσελάκη, μήνυμα για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2334
16/05/2024
16.05.2024 06:01
kasselakis 654- new

Λιγότερο από μήνας απομένει έως τις ευρωεκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης «φορτσάρει» εντείνοντας τις περιοδείες του ανά τη χώρα, για τις οποίες έχει επιστρατεύσει και ένα κινητό περίπτερο – τροχόσπιτο.

Πλέον είναι σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει ένα βασικό μήνυμα εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, πως κυρίαρχος και πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης και το στοίχημα στην επικείμενη κάλπη είναι ουσιαστικά προσωπικό.

Μέριμνα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πρόσωπό του να σηματοδοτηθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο προαναγγέλλει διαρκώς νέα πρόσωπα, νέα ηγετική ομάδα με «καλά παιδιά» λέγοντας καθαρά ότι στην προηγούμενη φάση πολλά από τα πρόσωπα που κυριάρχησαν «δεν ήταν καλά παιδιά». Όσο για τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να τον θεωρεί σε ένα βαθμό βαρίδι, φαίνεται πως δεν υπάρχει χώρος στο … τροχόσπιτο στο οποίο δεσπόζει η δική του φωτογραφία και το σύνθημα «καλύτερη ζωή τώρα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το κεντρικό πρόσωπο εκ του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες (ενίοτε συνοδεύεται από στελέχη και συνεργάτες όπως ο Βαγγέλης Αποστολάκης) αλλά και στα τρία πρώτα τηλεοπτικά σποτ που δόθηκαν στην δημοσιότητα, μόλις χθες και αφορούν στο εισόδημα, την υγεία και την φορολογία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στις κεντρικές πολιτικές ομιλίες που ξέραμε κατά το παρελθόν, αλλά σε περιοδείες στο κέντρο κάθε πόλης όπου επισκέπτεται για συνομιλία με πολίτες και εμπόρους, οι οποίες απαθανατίζονται και σε βίντεο για το απαραίτητο επικοινωνιακό μπαράζ στη συνέχεια. Από την Κουμουνδούρου είναι ευχαριστημένοι για την θετική υποδοχή που έχει παντού, ο Στ. Κασσελάκης, μάλιστα λένε ότι συχνά έχει υποδοχή σταρ.

Στόχος του ίδιου του Κασσελάκη είναι να συναντήσει όσο περισσότερους πολίτες γίνεται και να μιλήσει μαζί τους «αδιαμεσολάβητα» κατά το γνωστό μότο του, θεωρώντας ότι έτσι έχει τη δυνατότητα να σπάσει και την όποια προπαγάνδα καλλιεργεί ή κυβέρνηση σε βάρος του, ή όποια στερεοτυπική πρόσληψη έχουν οι πολίτες για το πρόσωπό του.

Βασικές περιφέρειες στις οποίες επενδύει είναι η Κρήτη, λόγω και καταγωγής αλλά και ανταγωνισμού με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και η Θεσσαλία- την οποία όπως επισήμανε αυτές τις μέρες έχει επισκεφθεί 9 φορές- καθώς ποντάρει στην δυσαρέσκεια συντηρητικών ψηφοφόρων για την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού. Σαφώς, θα πάει πάντου, αδιακρίτως, από τις γειτονιές της Αθήνας έως τη Βόρειο Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στην οποία περιόδευσε χθες και προχθες.

Βεβαίως, το καλό κλίμα στις περιοδείες και οι θετικές αντιδράσεις των πολιτών, κρατούν μεν ψηλά το ηθικό, ωστόσο δεν φαίνεται να επαρκούν για ασφαλή συμπεράσματα ως προς το πόσοι θα ανταποκριθούν και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

«Να γράψει 2 μπροστά»

Έτσι, καθώς πλησιάζουμε και στην κάλπη, ο εκλογικός πήχης φαίνεται να προσαρμόζεται σε πιο ρεαλιστικά δεδομένα, και τις τελευταίες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χαμηλώσει τα περί «πρωτιάς» και «μεγάλης ανατροπής». Σε πρόσφατη συνέντευξή στο TRT Θεσσαλίας κατά την επίσκεψή του στον Βόλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ζητά από τους πολίτες και ψηφοφόρους «να μας δώσουν ένα πολύ δυνατό ποσοστό το οποίο να έχει το 2 μπροστά». Έχει βεβαίως ξαναπεί πως θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει πολύ παραπάνω από 20% και έχει αναφερθεί και σε σενάριο μιας διαφοράς γύρω στις 10 μονάδες με τη ΝΔ (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει 20% και η ΝΔ μπορεί να πέσει στο 29%).

Πλέον αναδεικνύεται περισσότερο ο στόχος της πολιτικής ανατροπής που όπως περιέγραψε για μία ακόμη φορά η Βούλα Κεχαγιά σημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να είναι τέτοιο ώστε «να πάψει η εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη και να τεθούν οι βάσεις για την προοδευτική αλλαγή». «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν καταφέρει να βγει πρώτος», σημείωσε σε ενημέρωση προς πολιτικούς συντάκτες, την Τρίτη, «επιδιώκει τη μείωση της ψαλίδας σε σχέση με τη ΝΔ, αλλά και τη μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές». 

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποια περαιτέρω άνοδο, την οποία υποσχόταν ο Κασσελάκης το προηγούμενο διάστημα λέγοντας «χτίζουμε κίνημα». Αντιθέτως, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 16%, και αυτό στην εκτίμηση ψήφου με βάση τα σενάρια των εταιρειών και όχι στην πρόθεση ψήφου που τα ποσοστά είναι πιο κάτω.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός, καθώς ναι μεν θεωρούν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την δεύτερη θέση, σε απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εδώ και καιρό το ζητούμενο είναι και ένα καλό αποτέλεσμα, ει δυνατόν πάνω από το 17% – όπως είπαμε, ο ίδιος ο Κασσελάκης θέλει το ποσοστό να γράψει δύο μπροστά.

Από την άλλη, με δεδομένα τα κοινά στα οποία ποντάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να διαμορφώνεται αυτή η εικόνα. Κι αυτό διότι το αριστερό και προοδευτικό κοινό φαίνεται να σκορπίζει προς άλλες κατευθύνσεις και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες εντείνει την στροφή προς το κέντρο, δεν κρύβει δε ότι απευθύνεται και σε απολίτικα ή ακόμη και δεξιά ακροατήρια, πολίτες που έχουν τα τελευταία χρόνια μετακινηθεί στην αποχή ή απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους που λιμνάζουν στην γκρίζα ζώνη, και είναι δύσκολο να ανιχνευθούν οι συμπεριφορές τους δημοσκοπικά και εκλογικά.

Εξ ου και τα αριστερά προτάγματα λειαίνονται ή υποβαθμίζονται το τελευταίο διάστημα και εμπλουτίζονται με άλλα όπως το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» ή η «ιερή Συμμαχία του ΝΑΤΟ» για τα οποία ουκ ολίγες αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος.

Η ατζέντα των εθνικών

Εξ ου και το γεγονός ότι επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ατζέντα των εθνικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή τη στιγμή, θεωρώντας ότι αυτό ανατρέπει την εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ η δεξιά ότι είναι  «αντιπατριωτική δύναμη»

Οι ξεκάθαρες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μείζονα εθνικά θέματα, λένε από την Κουμουνδούρου, «έχουν ανατρέψει το προπαγανδιστικό στερεότυπο από την πλευρά της δεξιάς οπτικής, να παρουσιάζει επί δεκαετίες την Αριστερά ως αντιπατριωτική δύναμη».

Είναι βέβαια κάπως ασύμβατο με αυτή την επιδίωξη το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε συντηρητικά κοινά και δη απογοητευμένους της ΝΔ, κάνοντας σημαία την Συμφωνία των Πρεσπών, (έστω και βγάζοντας από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα) η οποία στηρίζεται από τα προοδευτικά κοινά.

Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνεται ότι μετά την παράλειψη Κασσελάκη αλλά και της Κουμουνδούρου να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα ως πρωτεργάτη της Συμφωνίας, που προκάλεσε δυσαρέσκεια εσωκομματικά, η τελευταία προέβη σε επανορθωτικές κινήσεις. Στο πρόσφατο «μπρίφινγκ» η Βούλα Κεχαγιά αναφέρθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Νίκο Κοτζιά λέγοντας ότι προώθησαν και κύρωσαν την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να αναλογιστούν στιγμή το πολιτικό κόστος, αλλά προτάσσοντας αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ – Παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση – Αρνητικοί οι πολίτες σε Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Kασσελάκης από Δράμα: «Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση – Όλοι μαζί θα πετύχουμε»

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Παραίτηση «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ, «καρφώνει» Αυγενάκη – «Ξεγυμνώνεται το πελατειακό κράτος της ΝΔ», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02