search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:52
MENU CLOSE

Άδωνις Γεωργιάδης: Βρισκόμαστε σε μία ευνοϊκή συγκυρία

12.05.2021 17:33
ADONIS

Τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθουν περισσότερες ποιοτικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μας τόνισαν οι ομιλητές του πάνελ «How to re-spark foreign direct investment», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σταμάτης Ζαχαρός, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είμαστε εδώ, σεβόμαστε τα χρήματα των επενδυτών και τον χρόνο τους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει η επένδυση τους πραγματικότητα και να κερδίσουν από την επένδυση τους», είπε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στέλνοντας μήνυμα προς τους επενδυτές ενώ δήλωσε την πεποίθηση του ότι μέσα στην επόμενη διετία η χώρα μας θα προσεγγίσει την 30η θέση, από την 79η που βρίσκεται, στον δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από ύφεση -8,2% το 2020, προβλέπουν ανάπτυξη +4,1% για το 2021 και +6% για το 2022, ο υπουργός είπε: «Θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όχι για να επιβεβαιωθούν απλώς, αλλά για να τις ξεπεράσουμε».

Στη συνέχεια είπε: «υπενθυμίζω ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, διψήφιο αριθμό. Και κάθε καινούρια πρόβλεψη πήγαινε σε ένα ευνοϊκότερο σενάριο την Ελληνική οικονομία, σε μία καλύτερη τελικά πρόβλεψη και η καλύτερη πρόβλεψη στην οποία φτάσαμε, ήταν, πάντως, λιγότερο ευνοϊκή απ’ αυτό που τελικώς είχαμε ως αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς.

Άρα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αν δουλέψουμε με εργατικότητα και αποφασιστικότητα στους ρυθμούς που το κάνουμε και με τη διαδρομή που έχουμε ακολουθήσει, θα πετύχουμε και ακόμα καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και ιδιαίτερα για του χρόνου».

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Pyramis με την BSH για την εξαγορά των μηχανημάτων ώστε να γίνει εφικτή άμεσα μία εγκατάσταση γραμμής παραγωγής όπου πλέον υπό την επωνυμία της Πυραμίδος θα παράγονται ηλεκτρικές συσκευές, είπε πως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποβιομηχάνιση.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε, δεν είναι μόνο η πρόοδός μας σε τομείς που παραδοσιακά πηγαίνουμε καλά, όπως παραδείγματος χάρη ο τουρισμός, αλλά θέλουμε να δώσουμε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει βιομηχανική παραγωγή ίσως όχι να γίνει φυσικά η πρώτη Ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη, αλλά όχι να είναι τελείως ασήμαντη όπως είμαστε τώρα.

Θυμίζω στο όχι πολύ μακρινό μας παρελθόν, η Ελλάδα είχε μία πολύ αξιοπρεπή βιομηχανική παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει να γίνουν επενδύσεις και στόχος της κυβέρνησης, είναι να αφαιρέσει τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης που ήταν για πολλά χρόνια «κόκκινη σημαία που έλεγε σε κάθε επενδυτή πριν έρθει στην Ελλάδα είναι αν πας εκεί θα μπλέξεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δυο χρόνια το περιβάλλον απονομής δικαιοσύνης θα είναι διαφορετικό

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης 26 σημείων που θα παρουσιαστεί ξεχωριστά με την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο υπουργός είναι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε το πολύ στα επόμενα δύο χρόνια, το περιβάλλον στην απονομή δικαιοσύνης να είναι τελείως διαφορετικό. Όταν λέω τελείως, εντελώς.

Υπάρχουν εργαλεία που θα οδηγήσουν, παραδείγματος χάριν, στην εκκαθάριση των πολλών αστικών υποθέσεων που καθυστερούν τα δικαστήρια, όπως η ψηφιοποίηση, η δυνατότητα να τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά και ούτω καθεξής, αλλά και η διαμεσολάβηση, τα οποία θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη επιτάχυνση».

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 19 Μαΐου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το νέο αεροδρόμιο της Fraport, «το οποίο είναι ένα πραγματικό κόσμημα» όπως σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Η αρχική συμφωνία με την Pfizer κλείστηκε στο γραφείο μου τον Αύγουστο του 2019 και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το Σεπτέμβριο του 2019 στη ΔΕΘ. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ και το χώρο που θα στεγαστεί. Ενώ ξεκίνησε, με βάση τη συμφωνία μας, να κάνει 200 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη, τελικώς μας ανακοίνωσαν πέρσι το καλοκαίρι, ένα χρόνο μετά, ότι θα κάνουν 500 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών καθ’ όσον στα interviews που έκαναν βρήκαν πολύ περισσότερους και πολύ καλύτερους από ό,τι αρχικά ανέμεναν και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, απ’ ό,τι κατάλαβα, σε σχέση με το τι πληρώνουν σε άλλες χώρες».

Σχετικά με το μέγεθος των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει πρόβλεψη για ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να εξασφαλιστούν κίνητρα για τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων «γιατί είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία οι πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταμορφωθούν σε μικρομεσαίες τύπου Γερμανίας, να αποκτήσουν δηλαδή όγκο που θα επιτρέψει και τις εξαγορές και τις επενδύσεις από άλλες χώρες και την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, μίλησε για «αλλαγή νοοτροπίας», καθώς «το ελληνικό κράτος επανασυστήνεται με ένα σοβαρό πρόσωπο» και αυτό, όπως εκτίμησε, δημιουργεί εμπιστοσύνη. «Οι Αμερικάνοι λένε ότι όταν η μηχανή δουλεύει φουλ πρέπει να ρίξεις καύσιμο. Αυτό πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μπακατσέλος και τόνισε ότι επιστρέφει το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών αναφέροντας το παράδειγμα του Ελληνικού όπου συμμετέχει με επένδυση 1 δισεκατομμυρίου η Microsoft. Επίσης, αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ναυπηγεία, στα οποία θέλουν να επενδύσουν Αμερικανοί.

Κων. Μαραγκός: Το προφίλ της Ελλάδας έχει αλλάξει

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανάφερε ότι το προφίλ της Ελλάδας έχει αλλάξει και αυτό έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, με επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν το 20,5% του συνόλου. Είπε επίσης ότι το Επιμελητήριο υλοποίησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φόρουμ στο Βερολίνο όπου επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα και τόνισε ότι «συνεχίζουμε το έργο μας με σειρά δράσεων». Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμφωνία γερμανικής εταιρείας με τη ΔΕΗ για ΑΠΕ, τη Fraport, νέες μονάδες παραγωγής της Boeringer και πολλές άλλες. Επίσης, τόνισε ότι επενδύσεις έχουν γίνει και στην επαρχία, πράγμα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά στη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρές εταιρείες, απάντησε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τις κάνουμε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Ειδήσεις σήμερα

Andrea Enria: Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες

Βορίδης για «στροφή» Άδωνι υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης: Δεν σχολιάζω τοποθετήσεις συναδέλφων (Video)

Κoμισιόν: Aνάπτυξη 4,1% στην Ελλάδα το 2021 – Υψηλή ανεργία και αντιπληθωρισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15