search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Το lockdown φεύγει, οι εκδρομές έρχονται: 5 προορισμοί για να… γιορτάσετε τη λήξη της καραντίνας (photos, video)

14.05.2021 07:30
taxidiwtiko_exo
Eurkinissi

Πολλοί ήταν εκείνοι που παρομοίαζαν την καραντίνα με φυλακή. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της… απόδρασης!

Από το πρωί της Παρασκευής (14/5) επιτρέπονται και με τον… νόμο οι εκτός νομού μετακινήσεις.

Μετά από σχεδόν 200 μέρες εγκλεισμού πολλοί είναι αυτοί που ήδη προγραμματίζουν ένα ταξίδι, αναζητώντας διακαώς μια έστω πρόσκαιρη αλλαγή περιβάλλοντος.

Το topontiki.gr έψαξε και σας προτείνει πέντε κοντινούς (από την Αθήνα) προορισμούς για να χαρείτε την ελευθερία σας και να πάρετε μια πρώτη γεύση από καλοκαίρι.

Σκύρος: Το διαμάντι των Σποράδων

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση (210 τετρ. χλμ.) νησί των Βορείων Σποράδων, ωστόσο δεν λείπουν τα κυκλαδίτικα στοιχεία.

Τον νησί είναι ιδανικός προορισμός για κοντινές αποδράσεις από την Αθήνα καθώς βρίσκεται κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την Εύβοια.

Το βόρειο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος και πυκνή βλάστηση ενώ δεν του λείπουν οι πανέμορφες παραλίες.

Από αυτές ξεχωρίζουν η Αγαλίπα, η Καρεφλού και το Αχίλλι.

Αγαλίπα © George Gavrilis
Αχίλλι © George Gavrilis

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τα σκυριανά αλογάκια, μία από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων του κόσμου.

Σκυριανά αλογάκια © George Gavrilis

Άλλο… άχαστο αξιοθέατο είναι η Καστροπολιτεία που βρίσκονται στο «χωριό», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Χώρα του νησιού.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου © George Gavrilis

Η Καστροπολιτεία διαιρείται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου (963 μ.Χ.) με σωζόμενο μέρος της οχύρωσης ενώ στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής (895 μ.Χ.), μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, μεταβυζαντινά ναΰδρια, ερείπια κτισμάτων (προβοκάδες) καθώς και σημαντικό σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης η οποία κυρίως αποδίδεται στη μεσαιωνική περίοδο.

Αν δεν σας κουράζει ο χωματόδρομος, θα σας αποζημιώσει η θέα από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

© George Gavrilis

Θαμμένος στο νησί είναι και ο γνωστός Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ που πέθανε εν πλω το 1915 σ’ ένα γαλλικό πλωτό νοσοκομείο, που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο «Τρεις Μπούκες» της Σκύρου.

Λιχαδονήσια: Ο κρυφός παράδεισος

Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας θα ανακαλύψετε τον κρυφό παράδεισο με τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο, τα Λιχαδονήσια.

Eurokinissi

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. 

Eurokinissi

Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.

Eurokinissi

Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.

Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκια που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα.

Λίμνη Εύβοιας: Όταν ο Δίας γνώρισε την Ήρα

Η Λίμνη είναι το γραφικότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας που έχει ωστόσο… αιγαιοπελαγίτικο αέρα.

Ο επισκέπτης θα περπατήσει στα στενά δρομάκια, και θα θαυμάσει τα παραδοσιακά της σπίτια ενώ θα μαγευτεί από το καταπράσινο τοπίο.

Η Λίμνη είναι αφιθεατρικά χτισμένη, κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, όπου κατά το Σοφοκλή, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης έχουν αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς τον 16ον αιώνα, πολλοί αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι μετοίκησαν στην περιοχή αυτή.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι ο μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος διαθέτει τμήμα με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ., το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα (κτίσμα του 16ου αιώνα) και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοδούλου κοντά στην παραλία.

Αγκίστρι: Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Το Αγκίστρι ήταν και παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Και όσες φορές και να πας σε αποζημιώνει.

Eurokinissi

Είναι το μικρότερο νησί του Αργοσαρωνικού, με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ν.μ. από την Αίγινα.

Στο Αγκίστρι υπάρχουν δύο φυσικά λιμάνια, όπου προσεγγίζουν τα πλοία. Το λιμάνι της Σκάλας και το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου, όπου στο πρώτο φτάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά, ενώ και τα δύο συνδέονται με την Αίγινα.

Eurokinissi

Το Μεγαλοχώρι, που ονομάζεται αλλιώς Μύλος, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, και αποτελούσε κατά την αρχαιότητα ορμητήριο πλοίων και σημείο ανεφοδιασμού.

Η Σκάλα με τις αμμώδεις παραλίες της αποτελεί έναν καθαρά τουριστικό οικισμό.

Μην παραλέιψετε να επισκεφτείτε τη μαγευτική παραλία της Χαλικιάδας με τα χοντρά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά.

Ωστόσο αυτό που σίγουρα πρέπει να προγραμματίσετε είναι μια επίσκεψη στην ονειρική Απόνησο. Το νησάκι ενώνεται με το Αγκίστρι μέσω μιας στενής γέφυρας αλλά προσεγγίζεται και με σκάφος.

Τα μικρά επίπεδα βράχια της λειτουργούν ως βατήρες για βουτιές ενώ ο βυθός της Απονήσου μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.

Ψαθόπυργος: Και βουνό και θάλασσα

Ο Ψαθόπυργος είναι χωριό του Νομού Αχαΐας που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ρίου του Δήμου Πατρέων. Αποτελεί τον βορειότερο οικισμό της Πελοποννήσου και απέχει περίπου 18 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Πάτρας και 198 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ο Ψαθόπυργος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση.

Ο επισκέπτης θα απολαύσει τη μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την πόλη της Ναύπακτου.

Βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

*Ευχαριστούμε τον Γιώργο Γαβρίλη για τις φωτογραφίες από τη Σκύρο

Πηγές: wikipedia, touristorama, web-greece, lichadonisia.com

Ειδήσεις σήμερα

Τα ελληνικά ηφαίστεια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων: «Κοιμούνται» ακόμα, αλλά… (Photos/Video)

«Ύμνοι» της Telegraph για την Τήνο: «Προσφέρει ό,τι κάνει την Ελλάδα αγαπημένο προορισμό»

Τα 32 νησιά που είναι ήδη Covid free, ακόμα 36 μέχρι το τέλος Μαΐου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:05