search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:37
MENU CLOSE

Ανελέητη «σφαγή» στη Γάζα – Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Photos/Videos)

16.05.2021 18:18
palestine_gaza_new

Η πιο αιματηρή μέρα από την προηγούμενη Δευτέρα, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, είναι η σημερινή.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής είχαν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 180.

EPA/HAITHAM IMAD

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 55 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

Τουλάχιστον 8 παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ήτοι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την περασμένη Δευτέρα.

EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

EPA/ALAA BADARNEH

Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Δραματική προειδοποίηση Γκουτέρες – Κίνδυνος «ανεξέλεγκτης» περιφερειακής κρίσης

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε στο μεταξύ την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα. Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα, όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη σήμερα το πρωί.

EPA/HAITHAM IMAD

«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.

Photo Credit: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/MOHAMMED SABER

Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Ιερουσαλήμ: Όχημα έπεσε σε αστυνομικούς – «Εξουδετερώθηκε» ο δράστης

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης.

«Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο» στη συνοικία Σεϊχ Τζαρά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία, την ώρα που διασώστες κάνουν λόγο για συνολικά επτά τραυματίες.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως «εξουδετέρωσε» τον δράστη χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητά του, ούτε εάν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στην συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποτέλεσε θέατρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και Παλαιστινίων, που αντιτίθετο στην πιθανή έξωση οικογενειών.

Οι ΗΠΑ «παρεμποδίζουν την έκδοση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι εξέφρασε την Κυριακή τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες “παρεμποδίζουν” την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα”, δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. “Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή”, δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ευθύνες της” στον ΟΗΕ.

EPA/YOUSSEF BADAWI

Η σημερινή συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη — και η πρώτη δημόσια — του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

EPA/MOHAMMED SABER

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι “αντιπαραγωγική”, θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ισραήλ: «Χτυπήσαμε το σπίτι ηγέτη της Χαμάς»

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ισραήλ υποστήριξε ότι έπληξε το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο.

Ο Μοχάμεντ Σίνουαρ θεωρείται επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Χαμάς ενώ το ισραήλ υποστηρίζει ότι οι κατοικίες του χρησιμοποιούνται ως «στρατιωτική υποδομή» για τη Χαμάς.

Ειδήσεις σήμερα

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά (Photo | Video)

Ισραήλ: Κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Ισοπέδωσε τα γραφεία Associated Press και Al Jazeera (Photos/Videos)

Ισραήλ: «Χτυπήσαμε το σπίτι ηγέτη της Χαμάς» – Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Γάζα (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:37