search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 04:55
MENU CLOSE

Η Ελλάδα θέλει την αντιαεροπορική ομπρέλα «Iron Dome» για τα νησιά του Αιγαίου (Videos)

17.05.2021 11:41
irondome_new

Έντονο ενδιαφέρον δείχνει η ελληνική πλευρά για την υπερσύγχρονη ισραηλινή αντιαεροπορική ομπρέλα που δοκιμάστηκε επιτυχώς στις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο λόγος για το σύστημα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος) ή Kippat Barzel στα εβραϊκά, το οποίο απλώνεται πάνω από τις ισραηλινές πόλεις, αποτελούμενο από ένα πλέγμα ραντάρ, εκτοξευτών πυραύλων και βλήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Οι έρευνες οδήγησαν πριν από ακριβώς 10 χρόνια στην εγκαθίδρυση μιας «αντιαεροπορικής ομπρέλας» πάνω από το Ισραήλ, την όποια συνθέτουν μια σειρά από οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως προστατεύοντας πολίτες από τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και τις αυτοσχέδιες ρουκέτες τόσο της Χαμάς όσο και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, το συγκεκριμένο σύστημα είναι εξίσου αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε είδους εναέρια απειλή όπως πυραύλους, όλμους, βλήματα πυροβολικού, αεροσκάφη, ελικόπτερα ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Αυτή ακριβώς η τελευταία δυνατότητα του συστήματος ήταν που κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον Ελλήνων επιτελών, οι οποίοι, στο πλαίσιο και της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας, είχαν μεταβεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στο Ισραήλ, όπου, μεταξύ άλλων, τους έγινε ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω συστήματος απέναντι σε εναέριες απειλές.

«Το “Iron Dome” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ελληνικών νησιών από πυραυλικές επιθέσεις ή πυρά πυροβολικού που προέρχονται από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, στο ενδεχόμενο βεβαίως μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης. Οι δυνατότητες του όπλου είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι ακόμη και βλήματα μικρού βεληνεκούς θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν προτού φτάσουν στον στόχο τους, προστατεύοντας έτσι τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και τους πολίτες. Eντυπωσιακές εικόνες αναχαίτισης πυραύλων της Χαμάς από το οπλικό σύστημα «Iron Dome» στις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επάνω, εκτόξευση του πυραύλου από τη βάση του. Κάθε εκτοξευτήρας μπορεί να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης. Ταυτόχρονα, επειδή το “Iron Dome” έχει το πλεονέκτημα να ανιχνεύει με το ραντάρ του την προέλευση της απειλής, θα μπορούσαμε εν συνεχεία να στοχεύσουμε και την τοποθεσία της απειλής, π.χ. της βάσης ή του εκτοξευτή του πυραύλου απαλείφοντάς την», αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Η κατάρριψη ενός πυραύλου ή μιας ρουκέτας από το «Iron Dome» αφήνει σχεδόν πάντα πίσω της ένα μικρό, αραιό σύννεφο καπνού. Ο ουρανός του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι γεμάτος από τέτοια σύννεφα, αφού υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 2.500 ρουκέτες και πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο «Σιδερένιος Θόλος», αν και δείχνει να αντέχει, δεν μπορεί να προλάβει το σύνολο των επιθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Γάζα: Νέος σφοδρός βομβαρδισμός από το Ισραήλ – «Αγγίζουν» τους 200 οι νεκροί (Videos)

Ανελέητη «σφαγή» στη Γάζα – Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Photos/Videos)

Συνεχίζεται η «σφαγή» στη Γάζα – Δραματική προειδοποίηση Γκουτέρες για κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02