search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:20
MENU CLOSE

Θερινές άδειες 2021: Νέες αλλαγές στο τραπέζι για τους μισθωτούς

19.05.2021 14:31
Μητέρες: Πώς μπορούν να βγουν στη σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα - Media

To ενδεχόμενο παράτασης της λήψης της ετήσιας άδειας θερινών διακοπών του 2020 και μετά την 30ή Ιουνίου 2021 σκέφτεται του υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει παρθεί κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αλλεπάλληλες αναστολές σύμβασης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των lockdown «μπλόκαραν» τη χορήγηση της ετήσιας άδειας αναψυχής του 2020, την οποία, σύμφωνα με τον νόμο αλλά και κατά παράδοση, μπορούσαν οι εργαζόμενοι να λάβουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον η λήψη αδειών ειδικού σκοπού σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς στη διάρκεια των δύο lockdown της προηγούμενης χρονιάς με το σύστημα 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού συν 1 κανονική άδεια συρρίκνωσε κατά πολύ το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας.

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ωστόσο, εκτός των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας, το εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση αλλάζει το ισχύον καθεστώς, το οποίο όριζε ότι οι άδειες αναψυχής πρέπει να εξαντλούνται έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Στο εξής οι ετήσιες άδειες μπορούν να λαμβάνονται έως τις 31 Μαρτίου.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο:

«Η χρονική περίοδος χορήγησης της άδειας κανονίζεται μεταξύ εργοδότη και μισθωτού, του πρώτου υποχρεουμένου να χορηγήσει την αιτηθείσα άδεια το πολύ εντός διμήνου από της υπό του δευτέρου διατυπώσεως της σχετικής αιτήσεως.

Πάντως το ήμισυ τουλάχιστον των κατ΄ έτος, εν εκάστη επιχειρήσει, δικαιουμένων άδειας δέον να ικανοποιούνται εντός του από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου χρονικού διαστήματος. Η κατά τα ανωτέρω απαιτουμένη αίτησις σκοπεί μόνον εις τον προσδιορισμόν των χρονικών ορίων, εντός των οποίων υφίσταται υποχρέωσης διά την χορήγησιν της αδείας και δεν αποτελεί τυπικήν προϋπόθεσιν διά την υπό του μισθωτού, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, άσκησιν του εις άδειαν μετ’ αποδοχών δικαιώματος αυτού. Η δικαιούμενη, κατ’ έτος, άδεια πρέπει να εξαντλείται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους».

Ειδήσεις σήμερα

Δώρο Πάσχα: Την Πέμπτη η καταβολή για 585.000 εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή

Τι προβλέπεται φέτος για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού

Τουρισμός: Πέντε μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01