ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:44
MENU CLOSE

Εργασιακό νομοσχέδιο: Δεύτερη μέρα «πολέμου» στη Βουλή - Δολοφονία... χαρακτήρα, καταγγέλλει ο Χατζηδάκης

15.06.2021 16:17

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, με εκ διαμέτρου αντίθετες «αναγνώσεις» και προσεγγίσεις οι τοποθετήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Χατζηδάκης: Τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζομένους

«Εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοί ξεχάσατε να κάνετε στα 4 χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι αυτό.

«Εμείς που είμαστε οι κακοί και που θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν, και που θέλουμε να αποξενωθούμε από αυτούς, γιατί -κατά τη λογική σας- μας αρκούν οι βιομήχανοι για να εκλεγόμαστε, αν θέλαμε να βλάψουμε τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή την ψηφιακή κάρτα που είναι μέτρο κατεξοχήν προστασίας των εργαζομένων;».

«Νομίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως! Πάτε από το κακό στο χειρότερο! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση εργαζόμενου που θέλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην εργασία του δεν υπάρχει σωματείο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να του το αρνηθούμε, μέχρι να γίνει σωματείο; Ή πρέπει να πάμε, εσείς και εμείς, και να κάνουμε κουμάντο στο κάθε εργαζόμενου; Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, θα έπρεπε να σας κάνει περισσότερο φειδωλούς. Διότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Και μέχρι να γίνει το συνδικάτο, ο εργαζόμενος να είναι μειωμένων δικαιωμάτων».

«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα. Τι δεν έχω ακούσει. Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρος, είναι επιθέσεις οι οποίες δεν δείχνουν τίποτε άλλο από το άγχος για τις δημοσκοπήσεις και βγάζετε εμπάθεια και μίσος», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε: «Έχω μια διαδρομή. Δεν είμαι καινούργιος. Έχω κριθεί κατ΄ επανάληψη από τους Έλληνες πολίτες. Έχουν ακούσει οι πολίτες αυτή την κριτική με την οποία με περιλούζετε, πολλές φορές, αλλά πρέπει να σας πω ότι από το 2007, που κατεβαίνω υποψήφιος, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές, εξελέγην στην πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Βγήκε χθες και ο αρχηγός σας και είπε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτή τη χώρα. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας. Εγώ λοιπόν είμαι περήφανος γιατί γλυτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα από την Ολυμπιακή, το θέμα της οποίας έκλεισα οριστικά. Είμαι περήφανος γιατί αντιμετώπισα το ζήτημα του ΟΣΕ, που και εκεί είχαμε μια χαίνουσα πληγή 2 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Δεν έχει γίνει βεβαίως ένα αστέρι φωτεινό ο ΟΣΕ, αλλά συγκριτικά με το 2009, είναι καλύτερη η κατάσταση. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για το ό,τι βρήκα τη ΔΕΗ με τη μετοχή της να έχει αξία 1,2 ευρώ και σήμερα έχει 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος. Για εσάς μένουν τα κοσμητικά επίθετα, για μένα μένει το έργο».

Ξεχωριστή αναφορά, επεφύλασσε ο υπουργός, στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο. «Εισάγουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να αποφύγουμε τους ξυλοδαρμούς και τις εντάσεις και να έχουμε καθεστώς διαφάνειας», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράκαμψης δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες, όπως και οι αστικές ευθύνες για συνδικαλιστές που παρανομούν, διότι οι συνδικαλιστές «δεν είναι ιερές αγελάδες». Η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ρυθμίσεις αυτές, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως θα επιμείνει και στην πρόβλεψη για τη ελάχιστη υπηρεσία στην απεργία.

Σκουρλέτης: Το νομοσχέδιο καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων

«Το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρίσκει κανείς λέξεις να το χαρακτηρίσει, καθώς μας γυρνάει πίσω και καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και απευθυνόμενος, ιδιαίτερα όπως είπε, «στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης» σημείωσε «ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας».

«Μπορούμε», είπε, «να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντιλιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει η μετενέργεια, να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις» τόνισε, προσθέτοντας: «Εάν συμφωνείτε, αμ’ έπος αμ’ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει, είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη πριν 30 χρόνια». Τόσο, είπε, «παλαιές, αραχνιασμένες και μουχλιασμένες είναι αυτές οι προτάσεις σας, που ήδη ξεκινήσατε να τις κάνετε πράξη πριν την πανδημία, συνεχίσθηκαν κατά την διάρκειά της και τώρα ακόμα φαίνεται ότι παραμένετε αμετανόητοι».

Υποστηρίζετε, είπε ο Π. Σκουρλέτης, ότι είναι θετικό ότι καταργήσατε τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, ακυρώνοντας έναν βραχίονα κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να το δούμε σύντομα, καθώς δεν θα υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό, του καταλόγισε αποτυχία στην ΔΕΗ, ότι για την απλοποίηση της αδειοδότησης κατάργησε την περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι χάρισε τα χρέη της «Ελληνικός Χρυσός».

Ένα πράγμα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω και είναι ο δογματισμός σας και ότι έρχονται και άλλα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Αναρωτήθηκε «τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή, όταν βασίζεται σε μείωση του εργατικού κόστους. Πόσα άλλα θα πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους για να εγκαταλείψετε το ξεπερασμένο νεοφιλελευθερισμό σας». Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, είπε ότι δεν είναι δικαστής ή επιδιαιτητής, αλλά εργαλείο προστασίας της εργασίας. «Και αυτό πάτε να το γκρεμίσετε και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών».

Επέκρινε τον υπουργό Εργασίας για «γκεμπελική τακτική» με τα όσα ανέφερε σχετικά με την αυριανή απεργία και την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς, όπως είπε, «ξέρατε ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει την εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρέη επιτηρητών» αλλά τα λέτε αυτά, είπε, «υποκριτικά» «για να παίξει με τον μηχανισμό Πέτσα στα ΜΜΕ και κάποιοι θα τσιμπήσουν στο ψέμα, γιατί με το πες, πες κάτι θα μείνει…».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είναι μια πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ξεπεράσετε ακόμα και την παράδοση της λαϊκής δεξιάς. Η έννοια της ελευθερίας για σας έχει την έννοια της ελευθερίας του εργοδότη και της ασυδοσίας στον εργαζόμενο. Για εσάς τα κέρδη είναι πάνω από τις ζωές».

Βρούτσης: Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα και αντιτείνοντας ότι η παράταξη του έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον εργαζόμενο και δεν είναι κόμμα της εργοδοσίας.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.

«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

«Η καταστροφολογία που ακούμε σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια. Έρχεται από το παρελθόν, και το κάνει κάθε φορά που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο εργασίας. Πάντα όμως πέφτει στο κενό», ανέφερε.

Σκανδαλίδης: Στάχτη στα μάτια οι λίγες παραχωρήσεις

«Οι λίγες παραχωρήσεις και θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι, στάχτη στα μάτια και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανάφερε πως το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει καίριο πλήγμα στην εργασία και την απασχόληση που πλέον δεν αποτελεί επιλογή του πολίτη αλλά του εργοδότη καθώς αυτός μπορεί να του το αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε αυθαίρετο λόγο.

Το νομοσχέδιό σας, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσβάλλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου. Ο υπουργός -είπε- υπερασπίζεται με πάθος το νομοσχέδιο, αλλά με όσα θέλετε να επιβάλλετε κανείς με ευκολία μπορεί να διακρίνει ποια είναι η ενδόμυχη πίστη και πεποίθησή σας: ότι «θα ήταν μια χαρά για τη ζωή της κυβέρνησής σας χωρίς αναχρονιστικά συνδικάτα, χωρίς ανεπιθύμητα 8ωρα, χωρίς απεργίες και χωρίς να υπάρχει απαξία για τους απεργοσπάστες, χωρίς την αργία της Κυριακής και φυσικά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι τόσο αντιπαραγωγικές!

«Ο καθένας, θέλετε να είναι μόνος του». Αυτό, υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, «είναι που η κυβέρνησή σας θεωρεί σωστό και μεταρρυθμιστικό όραμα. Αλλά, όχι, δεν είναι αντιμεταρρυθμιστές όσοι αντιτίθενται σε αυτό σας το όραμα και όσοι επιμένουμε ότι τα συνδικάτα δεν είναι εσμός τεμπέληδων και αντικοινωνική στάση η απεργία ή αναχρονισμός οι συλλογικές συμβάσεις».

«Ο εργατοπατερισμός στην Ελλάδα πέθανε μετά τον Μακρή και τον Θεοδώρου, από την αλήστου μνήμης Δεξιά που κυβερνούσε τη χώρα και διέλυε κάθε θεσμό» ανέφερε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και την αδυναμία να βγουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι εξαιτίας και της κατάθλιψη της πανδημίας, της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων να ξεπεράσουν τις μάχες χαρακωμάτων και του να αμύνονται μόνο για τα κεκτημένα.

«Αποθεώνετε τον παθητικό ιδιώτη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θέλει «την κινεζοποίηση των εργαζομένων. Τίποτε πιο επικίνδυνο, όμως, δεν υπάρχει από την πολιτική αλαζονεία, όταν κανείς αψηφά τους πολίτες».

Μανωλάκου: Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από την δική της πλευρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό «θαυμάζουμε για μια ακόμα φορά την αστική σας δημοκρατία που βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση, για να προστατέψετε το σάπιο σύστημα, βαφτίζετε τη νύχτα – μέρα. Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει δικαιώματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβάλλοντας περισσότερη και απλήρωτη δουλειά ακόμα και της Κυριακής στους εργαζόμενους. Ενταφιάζονται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες και η συνδικαλιστική δράση . Με λίγα λόγια προωθεί “δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης”, εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις και σμπαραλιάζοντας τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και βάζοντας “μπουρλότο” στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων». Γι αυτό, είπε η βουλευτής, «ζητάμε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου γιατί είναι μόνο για τα σκουπίδια»

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Θα γίνουν βελτιώσεις αλλά δεν αλλάζει η βάση του (Audio)

Έξι πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Eργασιακό νομοσχέδιο: Νέες βολές από τη γαλάζια βουλευτή Άννα Ευθυμίου

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:43
Exit mobile version