search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:26
MENU CLOSE

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

25.06.2021 21:23
kovid-new-210

Ανησυχία εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα στον Αύγουστο.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από 80 χώρες και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Η Βρετανία καθυστέρησε ένα μήνα την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ινδικής μετάλλαξης.

Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξέφρασε Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη συντονισμού έναντι των νέων παραλλαγών του ιού και για το «τί μέλλει γενέσθαι» με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο και να υποβάλει προτάσεις που να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθες η καγκελάριος έκανε λόγο για επιβολή μέτρων όπως η καραντίνα για τους τουρίστες εκτός Ε.Ε ,μιλώντας κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο.

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ είχε κόντρα με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία και η Γαλλία μας ζήτησαν να μη δεχόμαστε τουρίστες από τη Ρωσία ή τη Μεγάλη Βρετανία απάντησε: «Μη πιστεύετε στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι η κα Μέρκελ ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το sputnik και άλλες που δεν τον δέχονται. Η Ελλάδα το δέχεται όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις μπορούσε να τις διατυπώσει στην προετοιμασία πριν συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τις μεταλλάξεις δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και είπε πως η χώρα μας έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και εξακολουθούμε στα σύνορα να κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, σε τρεις μήνες μπορεί να έχουμε τη μετάλλαξη Ε ή Κ.. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είσαι ασφαλής κανείς και αν δεν έχεις εμβολιαστεί είναι πιο πιθανό να κολλήσεις με τις όποιες συνέπειες».

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός»  υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε, μολονότι ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το στέλεχος, παρ’ όλα αυτά έχουν μικρότερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι με τα άλλα στελέχη. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν.

«Από την άλλη μεριά όμως επειδή είναι ένα καινούργιο στέλεχος που δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, καλό είναι να προστατευόμεθα. Όλες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μας ανησυχούν. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι γιατί δεν φορούν και μάσκες, συνωστίζονται, όλα αυτά είναι αρνητικά. Αυτοί που φαίνεται ότι κολλάνε τη νόσο περισσότερο τώρα είναι οι νεότεροι» σημείωσε ο κ. Χρούσος.  Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όπου υπάρξει αύξηση της νόσου θα γίνει και lockdown.

«Αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και δημάρχους της Κρήτης.

Ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή ανακοίνωσε 395 νέα κρούσματα, 21 νεκρούς και 239 διασωληνωμένους. Επίσης οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 53.

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» Μέρκελ για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας»

Χρυσός ο Λευτέρης Πετρούνιας: Πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ιθάκη: Η παραλία με την απαράμιλλη ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:26