search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:58
MENU CLOSE

Έρευνα: Η ανοσία από τα εμβόλια Pfizer και Moderna ίσως διαρκεί για χρόνια

28.06.2021 20:41
emvolio-new

Νέα έρευνα έδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna προκαλούν μια ανθεκτική ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό, η οποία μπορεί να προστατεύσει για χρόνια από τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα ενισχύουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοσία από τα mRNA εμβόλια μπορεί να μη χρειαστεί να κάνουν ενισχυτικές δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ιός και τα στελέχη του δεν θα εξελιχθούν πολύ σε σχέση με τις σημερινές μορφές τους. 

Άνθρωποι που ανέρρωσαν προτού εμβολιαστούν μπορεί να μη χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ακόμη κι αν ο ιός παραλλαχθεί σημαντικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο διαρκεί η ανοσία από αυτό το εμβόλιο», είπε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Johnson & Johnson, ωστόσο ο Dr. Ellebedy υποστήριξε ότι περιμένει πως η ανοσολογική απόκριση θα διαρκεί λιγότερο σε σχέση με εκείνη των mRNA εμβολίων.

Ο Dr. Ellebedy και οι συνεργάτες του ισχυρίστηκαν τον περασμένο μήνα πως στους ανθρώπους που πέρασαν την Covid-19, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό παρέμειναν στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.

Μια μελέτη άλλης ομάδας ειδικών έδειξε ότι τα λεγόμενα «κύτταρα μνήμης Β» συνέχιζαν να ωριμάζουν και να ισχυροποιούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Εμβόλια mRNA: Πόσο μπορεί να διαρκεί η ανοσία;

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, ίσως και για μια ολόκληρη ζωή, σε ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν. Δεν είναι σαφές όμως αν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να πετύχει μια τέτοια μακροχρόνια επίδραση.

Η ομάδα του Dr. Ellebedy έψαξε για απαντήσεις, εξετάζοντας την πηγή των κυττάρων μνήμης. Μετά από μια μόλυνση ή έναν εμβολιασμό, μια εξειδικευμένη δομή που αποκαλείται βλαστικό κέντρο σχηματίζεται στους λεμφαδένες. Πρόκειται μια «ελίτ» κατηγορία με διάφορα είδη Β κυττάρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία τους και όσο περισσότερο καιρό λειτουργούν μέσα στον οργανισμό αυτά τα κύτταρα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που ίσως εμφανιστούν. «Όλοι επικεντρώνονται πάντα στην εξέλιξη του ιού – αυτό δείχνει ότι τα κύτταρα Β κάνουν το ίδιο πράγμα», δήλωσε η Marion Pepper, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο της

Ουάσινγκτον. «Και θα είναι προστατευτικό ενάντια στη συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού, κάτι που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων θα προστατεύεται μακροπρόθεσμα – τουλάχιστον από τα υπάρχοντα παραλλαγμένα στελέχη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως, άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Όσοι έχουν περάσει κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, μπορεί να μη τις χρειαστούν καθόλου.

Το πόσο ακριβώς διαρκεί η προστασία από τα mRNA εμβόλια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν δεν υπάρξουν στελέχη που επηρεάζουν την ανοσία, θεωρητικά αυτή θα μπορούσε να κρατήσει μια ζωή, λένε οι ειδικοί. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο ιός εξελίσσεται.

Διαβάστε επίσης:

Freedom Pass: Τι είναι, σε ποιους απευθύνεται και πώς θα λειτουργεί

Τρολλάρουν στα Social Media τα 150 ευρώ στους νέους για τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: 362 νέα κρούσματα, 8 νεκροί και 215 διασωληνωμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31