search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13
MENU CLOSE

Απλή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά απευθύνει η κυβέρνηση

08.07.2021 18:46
kovid-tourism-new

Σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για υποχρεωτικό rapid test που φέρεται να εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και για την επιστροφή από τα νησιά.

Ερωτηθείς αν μετά από την επιστροφή από τα νησιά, θα χρειάζεται rapid test προκειμένου να μετακινηθεί όποιος θέλει να επιστρέψει, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έγινε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση ώστε να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing, «έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως ό,τι ανακοινώσουν θα μπορεί να υλοποιηθεί»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, είπε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε το πλαίσιο. «Συζητήσεις γίνονται και ό,τι ανακοινώσεις υπάρξουν θα υπάρξουν από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο συζητάμε σε κάθε επίπεδο, νομίζω ότι και το πόρισμα της επιτροπής παραπέμπει λίγο και δίνει και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούμε. Υπάρχει μία διαβούλευση και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο των επιδημιολόγων μας, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», επισήμανε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι για τις μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, ενηλίκων, απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

 β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

 γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Στο πορτοκαλί τα νότια προάστια της Αθήνας

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

– Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

– Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

 – Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

– Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

– Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

– Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

«Δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα» είναι το μήνυμα που έστειλε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Τόνισε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού» κυρίως στους νέους, ενώ στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 9.000.

Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή έχει επισημάνει ότι κρατάμε τη μάσκα και δεν τη φοράμε όταν δεν χρειάζεται, με κριτήριο την κοινή λογική π.χ. όταν αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα. Υπογράμμισε ότι μειώθηκε κατά μία 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τα άτομα ηλικίας 15-40 ετών.

Έξαρση της πανδημίας, χτυπά κυρίως νέους

Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο. Αφορά κυρίως νέους που νοσούν στο σπίτι, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο συνωστισμόςιδιαίτερα στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπως είπε, συνέβαλε στην άνοδο των κρουσμάτων. Στην Αττική η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 22 έτη. Το 51% των νέων μολύνσεων διαγνώστηκαν με self test.

Η κα. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων θεωρούν ότι το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, δηλαδή δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν, θα νοσήσουν ελαφρά.

«Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει και έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, «η προσεκτική ανασκόπηση της κατανομής των κρουσμάτων σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως είναι ο νότιος τομέας των Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φθάνει το 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15-19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό όσων δίσταζαν μέχρι σήμερα να το πράξουν. 

Για την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως δήλωσε, συνολικά στον κόσμο έχουν καταγραφεί από την αρχή 185 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 4 εκατ. θάνατοι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 2%.

Ανέφερε ότι στην Ευρώπη παρουσιάστηκε επιδείνωση της εικόνας με 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4% περισσότερους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 33 παρουσίασαν επιδείνωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ισπανία να βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση.

Επίσης επισήμανε πως στην Ελλάδα η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν 2.5 φορές περισσότερο, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ στις ΜΕΘ η μείωση των νοσηλευομένων ήταν 21%. Οι εισαγωγές ήταν κάτω από 50 την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την παράτυπη είσοδο στην Ελλάδα ατόμων με συμπτώματα COVID-19 (Video)

Αποδοκιμασίες για Μενδώνη-Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη – «Θερμή» υποδοχή στο σταθμό Βενιζέλου (Videos)

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13