search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:45
MENU CLOSE

Ecofin: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης- 4 δισ. έως αρχές Αυγούστου

13.07.2021 15:53
staikouras_xristos_new

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα, την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Αθήνα αναμένει, πλέον, 4 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Από τα 4 δισ ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση ως τις αρχές Αυγούστου, τα 2,3 δισ ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 1,7 δισ ευρώ δάνεια.

Το ελληνικό σχέδιο αφορά συνολικά σε 30,5 δισ ευρώ (17,8 δισ ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ ευρώ σε δάνεια).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν έγινε συζήτηση σε βάθος για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών. Εκεί είχαν ζητηθεί κάποιες τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις ότι και οι μικρομεσαίοι θα έχουν πρόσβαση στα φθηνά δάνεια.

«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος τόνισε ότι το ελληνικό είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε υψηλή ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας. Τώρα, η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή», είπε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Πέρα από την Ελλάδα, και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία έλαβαν το πράσινο φως για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων – Ποιοι ωφελούνται, ποιοι αποκλείονται

ΣτΕ: Τέλος Ιουλίου η απόφαση για δώρα, αναδρομικά και επικουρικές (Video)

Ελληνικό: Ήδη έχουν υπογραφεί τα πρώτα συμβόλαια – Μεγάλο ενδιαφέρον για το Marina Tower

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:40