search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:09
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Μόσιαλος: Πόσο καιρό μας προστατεύει το εμβόλιο

14.07.2021 17:08
vaccine_new

Με ένα ποστ στο Facebook -το οποίο συνοδεύεται και από μια ξεκαρδιστική φωτογραφία- ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE απαντά στο κρίσιμο ερώτημα για τους εμβολιασμούς.

Δεδομένου ότι έχει αρχίσει συζήτηση για τρίτη δόση (booster shot) σε όσους έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην αρχή του χρόνου, o Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τον μηχανισμό του εμβολιασμού και για πόσο διάστημα μας προστατεύει.

Αναλυτικά έγραψε:

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού.

Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και Pfizer έδειξαν, ότι και τα δύο θα μας προστατεύουν για τουλάχιστον έξι μήνες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature δείχνει πως τα εμβόλια mRNA μπορεί να είναι προστατευτικά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα (DOI: 10.1038/s41586-021-03738-2).

Τι αξιολογήθηκε σε αυτή τη μελέτη της επίκτητης ανοσίας με τον εμβολιασμό, και πως συσχετίζεται με την φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη από τον ιό;

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας, όπου είχαν δει ότι οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει COVID-19 είχαν ανοσοκύτταρα (στο μυελό των οστών τους) για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη μόλυνση (DOI: 10.1038/s41586-021-03647-4). Οι ερευνητές λοιπόν αξιολόγησαν πως συσχετίζεται η φυσική και η επίκτητη ανοσία.

Παρακολούθησαν λοιπόν την κυτταρική ανοσία, παίρνοντας δείγματα από τους λεμφαδένες, σε μια ομάδα από 14 ενήλικες που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Έγινε συλλογή δειγμάτων σε πολλαπλά και τακτά χρονικά διαστήματα (στις 3, 4, 5, 7 και 15 εβδομάδες) μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Να πούμε εδώ πως στους λεμφαδένες έχουμε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα, στα οποία τα ανοσοκύτταρα ‘μαθαίνουν’ να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται -στην περίπτωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό- στην πρωτεΐνη ακίδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όχι μόνο σε αυτές τις 15 εβδομάδες αλλά ακόμα και μετά το πέρας της μελέτης, δεν είχαν σημάδια επιβράδυνσης της βλαστικής δραστηριότητας στους λεμφαδένες των εμβολιασμένων.

Δηλαδή, η εργασία βρήκε σταθερά χαρακτηριστικά μιας ισχυρής κυτταρικής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται δηλαδή σε επίμονη κυτταρική μνήμης και ανοσοαπόκρισης κατά του κορωνοϊού που θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τα επόμενα χρόνια.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία πως τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει mRNA εμβόλια μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετο εμβόλιο για αρκετό καιρό, εκτός εάν το SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε νέες μορφές ή παραλλαγές που μπορούν να αποφύγουν την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε: για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του κορονοϊού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις.

Διαβάστε επίσης

Άλιμος: Ανήλικοι μαχαίρωσαν και λήστεψαν 14χρονο

Τσιάρτας μετά τις αντιδράσεις: Δεν αποδέχομαι την πρόταση της ΑΕΚ για να μην διχάσω τον κόσμο

Ηλιούπολη: Σοκάρει η 19χρονη στην κατάθεσή της – Πάνω από 30 φορές τη βίασε ο πατέρας της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09