search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:16
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2188
29-7-2021
30.07.2021 07:30
tsipras-new

Σε προεκλογικούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει σε υψηλούς τόνους, διατηρώντας την επιφυλακή για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι τη χρονιά που έρχεται «θα είναι ραγδαίες και έντονες οι πολιτικές εξελίξεις» ενώ η εξαγγελία για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της αποκατάστασης των αδικιών που προκάλεσε, έγινε υπό την προϋπόθεση (άρα στη βάση της πιθανότητας) ότι σε έναν χρόνο από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας, με την πυκνή επίκληση στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, επιχειρεί:

Να διατηρεί το κόμμα σε εγρήγορση και συσπείρωση.

Να αντικρούει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες φοβάται τις εκλογές σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν καθηλωμένο και σε μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ., παρά την όποια φθορά αυτή υφίσταται και την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής δεν κεφαλαιοποιεί.

Να καλλιεργεί την αισιοδοξία ότι στις επικείμενες εκλογές με απλή αναλογική είναι εφικτή η «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο» που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι υψηλοί τόνοι και οι συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό φιλοδοξούν να σηματοδοτήσουν το πέρασμα στη μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση που έχει διακηρύξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από τις αρχές του καλοκαιριού λέγοντας ότι από εδώ και στο εξής περνάμε στην «πολιτική κανονικότητα» και «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί». Ή αλλιώς σηματοδοτούν το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει πίσω τους προσεκτικούς και συγκαταβατικούς τόνους λόγω πανδημίας (έτσι κι αλλιώς, σταδιακά αυτό είχε συμβεί από το περσινό φθινόπωρο, αλλά και πάλι δεν ικανοποιούνταν οι πιο «θερμόαιμοι» του κόμματος). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει άλλωστε κατά νου το να διαλύσει υπόνοιες, που εκφράζονται και εσωκομματικά με γκρίνια, κριτική ή υπαινιγμούς, ότι ακολουθεί πολιτική «ώριμου φρούτου».

Φυλάγονται από αιφνιδιασμό

Στο ηγετικό επιτελείο συνεχίζουν να θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – παρά τις εμφανείς δυσκολίες ενός τέτοιου σεναρίου, με πρώτη και κύρια την πανδημία και το τέταρτο κύμα –, ενώ δεν παραβλέπουν και το ζήτημα των εκταμιεύσεων από το ταμείο ανάκαμψης, στο οποίο θεωρούν ότι ποντάρει ο πρωθυπουργός.

Πάρα ταύτα, η Κουμουνδούρου προτιμά να «φυλάγεται» και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να ακυρώσει τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα σε μια από τις περιοδείες του.

Εξάλλου βασικός συλλογισμός στην Κουμουνδούρου είναι ότι το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα από εδώ και στο εξής θα επιδεινώνεται και η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση θα μεγαλώνει, ειδικά όσο θα ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στην «τσέπη» ή το καλάθι των νοικοκυριών, θα ανεβαίνει η ανεργία, θα καταγράφονται οι συνέπειες του εργασιακού κ.λπ. Μπροστά σε αυτή την προοπτική, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να αξιοποιήσει το όποιο παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει στις αρχές του φθινοπώρου.

Αναζητώντας ρωγμές στην εικόνα παντοδυναμίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τρωτά σημεία που να καταγράφονται είτε στις δημοσκοπήσεις είτε είναι έκδηλα στην κοινωνία, δεν είναι τυχαίο που ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. «άρπαξε την ευκαιρία» της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, θέμα

-για το οποίο είχε προειδοποιήσει εξ αρχής, από την ψήφιση του νομοσχεδίου,

-συντηρούσε επί μήνες (μεταξύ άλλων, με τρεις ερωτήσεις του Τσίπρα προς Μητσοτάκη που δεν απαντήθηκαν ποτέ) θεωρώντας το και προνομιακό του πεδίο παρέμβασης (νέοι, Παιδεία),

-«σήκωσε» στο πλαίσιο της τρέχουσας επικαιρότητας για αρκετές μέρες και στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Τις εκτιμήσεις για το κοινωνικό κλίμα ενισχύουν και τα ευρήματα του Ινστιτούτου Πουλαντζάς του ΣΥΡΙΖΑ, στο 8ο δελτίο για τις εκλογικές τάσεις που αφορούν στους μήνες Απρίλιο με Ιούλιο (με βάσεις τις έρευνες των δημοσκοπικών εταιρειών αυτού του διαστήματος).

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» σε υποχώρηση

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων και συμπερασμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο και είχε στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τις εκλογές του 2019, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ταυτόχρονα δημιουργείται σταδιακά ένα αντικυβερνητικό κλίμα.

Είναι συνεχόμενη η μείωση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση, και πλέον σε όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ιδιαίτερη σημασία εδώ διαδραματίζει το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.

Είναι σημαντική η μείωση της διαφοράς μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στον δείκτη του καταλληλότερου ως πρωθυπουργού (σε σύγκριση με τα ευρήματα του δελτίου 7, Απριλίου 2021): η «καταλληλότητα» του πρωθυπουργού από 43,6% μειώθηκε στο 39, 7%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στον ίδιο δείκτη σημείωσε άνοδο από 21,8% σε 27,2%. Ενδιάμεσα, παραμένει ο «κανένας» με μικρή πτώση 1,5 μονάδας (από 34,6% σε 33,1%). Οι συγγραφείς της έρευνας (Δ. Κολτσίδα, Κ. Πουλάκης) εκτιμούν πως «με την πάροδο του χρόνου, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης θα “πληρώνει” τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αρρυθμίες, αλλά και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του και θα χάνει πολιτικό κεφάλαιο, ο δε Αλέξης Τσίπρας κεφαλαιοποιεί την πολύ καλή προσπάθεια του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να ανανεώσει τον προγραμματικό του λόγο και να παρέμβει σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της συγκυρίας».

Εντούτοις, σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω δεν έχουν μεταφερθεί στον ίδιο βαθμό στην πρόθεση ψήφου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι τάσεις αυτές και στον συγκεκριμένο δείκτη.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Μετάλλαξη Δέλτα: «10 δευτερόλεπτα αρκούν για να κολλήσεις», λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Μέσα Αυγούστου η κορύφωση του τέταρτου κύματος – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09