search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:36
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επίσκεψη στη Μύκονο – «Σφυροκόπημα» σε τρία μέτωπα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2187
22-7-2021
22.07.2021 07:00
tsipras-new

Συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας τους υψηλούς τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ύστερα από μια εβδομάδα με μπαράζ εμφανίσεων προεκλογικού χρώματος. Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιχειρεί να κλείσει η θερινή σεζόν δυνατά, έχοντας ανεβάσει στροφές στο πλαίσιο της τακτικής για «μαχητική αντιπολίτευση» και με το κόμμα συσπειρωμένο. Από εκεί θα πιάσει το νήμα στα τέλη Αυγούστου – εν όψει και της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο» τόσο για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας όσο και για την οικονομία αλλά και για την πολιτική «διχασμού» που του καταλόγισε ότι έχει επιλέξει για να υπερβεί τα πολιτικά του αδιέξοδα. Το έπραξε μάλιστα από την Κρήτη (Ηράκλειο) ζητώντας «ο λαός να τον στείλει σπίτι του το γρηγορότερο», ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα.

Την Τρίτη χαρακτήρισε τόσο τον Κ. Μητσοτάκη όσο και τη Νίκη Κεραμέως (αλλά και την κυβέρνηση συνολικά) – με αφορμή τα αποτελέσματα των βάσεων – ως τους «μεγαλύτερους ντίλερ συμφερόντων που έχουν περάσει από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας», αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολεγίων. Ήδη από τον χειμώνα, όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια (αλλά και τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία), ο ΣΥΡΙΖΑ «φώναζε» για τους εισακτέους των οποίων την πρόσβαση στα ΑΕΙ κόβει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Πλέον η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική και τις προειδοποιήσεις που εκπέμπει εδώ και μήνες. Κι ακόμη χειρότερα διαπιστώνει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, ότι με το συγκεκριμένο σύστημα εισαγωγής που νομοθετήθηκε άρον άρον και εφαρμόστηκε άμεσα σε χρονιά πανδημίας, χωρίς να ορίζεται μεταβατική περίοδος, δεν κόβονται μόνο όσοι κατά την κυβέρνηση δίνουν λευκή κόλλα ή γράφουν 3, αλλά και άριστοι. Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής τουλάχιστον για φέτος.

Στο Νησί των Ανέμων

Στην ίδια παρέμβαση χρέωσε στον πρωθυπουργό και τη διεθνή τουριστική δυσφήμιση της χώρας λόγω Μυκόνου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα τον πιο δημοφιλή διεθνώς τουριστικό προορισμό της χώρας, προκειμένου να έχει επαφές με τον δήμαρχο του νησιού, καθώς και με φορείς και επιχειρηματίες, και να συζητήσει τα προβλήματα που προκάλεσε το μίνι λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Στην προχθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, ουσιαστικά υπονόησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω, προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» στον τουρισμό του νησιού αλλά και όλης της χώρας. Και διερωτήθηκε πώς υπήρξε αυτή η έκρηξη κρουσμάτων, με δεδομένο ότι η Μύκονος έχει «ποσοστό εμβολιασμού στους κατοίκους και στους εργαζομένους κοντά στο 95% και υποτίθεται ότι οι τουρίστες που φτάνουν στα νησιά περνάνε από ελέγχους». «Πώς τα καταφέρατε», εγκάλεσε την κυβέρνηση, «να τινάξετε στον αέρα τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τον πιο διεθνώς εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν; (…) Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο οποίος δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό λέγοντας την αλήθεια;». 

Και σε αυτό το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του ουσιαστικά υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε, καθώς είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση για εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, για αποφυγή των περσινών λαθών στον τουρισμό με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα. Ειδικότερα, ανέδειξε την απουσία ελέγχων στα πλοία από και προς τα νησιά και εγκάλεσε την κυβέρνηση για την πλήρη απουσία του κράτους και τη μετακύλιση των ευθυνών στις ναυτιλιακές και τους επιχειρηματίες.

«Πολιτικός των λύσεων» στα εθνικά

Στο μεταξύ οι προκλήσεις Ερντογάν με τη φιέστα στα Βαρώσια, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δεν παραπέμπουν ακριβώς στο ήσυχο καλοκαίρι που θεωρητικά είχε εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πάντως κρατά σχετικώς χαμηλά τους τόνους, σε αντίθεση με πέρυσι και το κλίμα «Βυθίσατε το Χόρα» που απέπνεαν οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά την κρίση του «Ορούτς Ρέις» (η οποία αφορούσε κατεξοχήν την Ελλάδα, αν και η αντιπολιτευτική ρητορική τότε αφορούσε και την Κύπρο ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ). Σε δήλωσή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε σχετικά: «Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει».

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει μετατοπιστεί πιο κοντά στην «εκσυγχρονιστική» προσέγγιση, που κάνει λόγο για λύση και «χαμένες ευκαιρίες». Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη ΤV κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμηχανία» και «κωλυσιεργία» όσον αφορά την πρότασή του η προοπτική της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας – Ε.Ε. να συνδεθεί με ένα προαπαιτούμενο που θα θέσει η ελληνική πλευρά: «Τη συμφωνία της Τουρκίας σε έναν οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
  • Δήλωσε απαισιόδοξος για το Κυπριακό και συνολικότερα για τα ελληνοτουρκικά υπό την έννοια ότι η εξωτερική πολιτική που ασκείται «δημιουργεί συνθήκες χαμένων ευκαιριών».
  • Δήλωσε «παρών» προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας «είμαι πολιτικός των λύσεων, είμαι πολιτικός της απόπειρας διερεύνησης λύσεων μέσα απ’ τις πιο δύσκολες συνθήκες, όχι της μετάθεσης, όχι της αναβλητικότητας».

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τοποθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πλευρά των δυνάμεων της «αδράνειας», όχι μόνο έναντι εκείνης της μερίδας από το εγχώριο κεντρώο κοινό που πριμοδοτεί αυτή τη λογική των λύσεων, αλλά και έναντι του διεθνούς παράγοντα που αναζητεί προωθητικές λύσεις στη «δύσκολη» περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Μαλλιά κουβάρια με τα ενοίκια

Πρόσφυγες-θύματα της βίας

Αντάρτικες ομάδες στη Λατινική Αμερική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20