search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:13
MENU CLOSE

Μαλλιά κουβάρια με τα ενοίκια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2186
15-7-2021
19.07.2021 07:00
enoikia-new

Μπάχαλο επικρατεί με τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια μέσα στο 2020 και τώρα παλεύουν και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη.


Στα ευτράπελα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες είναι το ότι ανακαλύπτουν – εκ των υστέρων – πως οι ενοικιαστές τους δεν ήταν πληττόμενοι, άρα λανθασμένα «κούρεψαν» μονομερώς τα ενοίκια, ενώ άλλοι δεν έκαναν δήλωση Covid, καθώς ενημερώθηκαν καθυστερημένα από τους ενοικιαστές ότι κάποιον ή κάποιους μήνες του 2020 είχαν βγει σε αναστολή, άρα ήταν πληττόμενοι και έτσι ζητούν να «κουρέψουν» μελλοντικά ενοίκια!


Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες που έχουν λάβει εκκαθαρίσεις δηλώσεων Covid με απόρριψη, λόγω του ότι ο μισθωτής τους δεν ήταν πληττόμενος, θα πρέπει να δηλώσουν τα ενοίκιά τους στο σύνολό τους και να διεκδικήσουν εν συνεχεία τα οφειλόμενα!


Επειδή όμως μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για δηλώσεις Covid Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, και οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πώς θα κάνουν τις δηλώσεις τους, υπάρχει η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες να δηλώσουν μόνο τα ενοίκια που πράγματι εισέπραξαν κατά το έτος 2020 και, για διασφάλισή τους σε πιθανό έλεγχο, να κρατήσουν τις εκκαθαρίσεις του έτους 2020 και τις τραπεζικές καταθέσεις πληρωμής των ενοικίων, χωρίς να εμπλακούν σε κοινοποιήσεις εξωδίκων, υποβολή αγωγών κ.λπ.

Εξάλλου, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά να διευθετηθούν τα παρακάτω ζητήματα, που θα ξεμπλοκάρουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα δώσουν τέλος στις διενέξεις ιδιοκτητών – ενοικιαστών:
• Άνοιγμα πλατφόρμας: Προέχει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση Covid τού αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
• Επίλυση εκκρεμοτήτων: Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις Covid.
• Ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος» και ότι «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας, ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολόκληρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.


Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά σε όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων Covid που απορρίφθηκαν να δηλωθούν τα πράγματι εισπραχθέντα!

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους και γιατί συμφέρει να τις καταθέσουν άμεσα

Νέα ρύθμιση για τα «κορωνο-χρέη»: Σε 36 έως 72 δόσεις η εξόφλησή τους (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν λιγότερο φόρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:12