search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:59
MENU CLOSE

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

06.08.2021 16:27
fotia-new-0912

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη σε όλα τα μέτωπα, έχοντας κάψει σπίτια και επιχειρήσεις.

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη εξαιτίας της οποίας δόθηκε νωρίτερα εντολή να εκκενωθούν οι Θρακομακεδόνες όπου απειλούνται σπίτια, ενώ απειλείται και αρχαιολογικός χώρος, με τις φλόγες να έχουν κατεύθυνση προς την Πάρνηθα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Αγίου Στεφάνου όπου η φωτιά έχει μπει στο Πευκόφυτο και απειλούσε τον οικισμό Ποντίων φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο των Αφιδνών, ενώ εστίες υπάρχουν ακόμη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, από όπου η φωτιά κατευθύνεται προς τη Μαλακάσα.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Στη συνέχεια εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση και των Θρακομακεδόνων

Νωρίτερα, μήνυμα στάλθηκε και για εκκένωση των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ.Θησέως και Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρήψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Στι φλόγες παραδόθηκε το Κρυονέρι ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό. Ο δρόμος Μαραθώνα-Σταμάτας έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστώντας την διέλευση αυτοκινήτων αδύνατη.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λιόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Έκκληση για βοήθεια στο Κρυονέρι, έκανε ο δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, ενώ σε συγκλονιστικά βίντεο καταγράφονται εκρήξεις, προφανώς μετασχηματιστών ρεύματος καθώς τους καίει η φωτιά.

Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η φωτιά στις Αφίδνες βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ νωρίτερα κάηκε -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού. Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών. Στο Κρυονέρι, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ έχασε τη ζωή του και ένας πυροσβέστης. Έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ. Παρά την προσπάθεια ανάνηψης, επί 70 λεπτά, δεν τα κατάφερε.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, πριν από λίγη ώρα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου. Λίγο νωρίτερα εκκενώθηκε και η Λίμνη Μαραθώνα αλλά και το Καλέτζι.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας

Φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται το Γύθειο

Φωτιές: Δύο προσαγωγές για τις πυρκαγιές σε Κρυονέρι και Φωκίδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06