search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:43
MENU CLOSE

Φωτιά στην Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες – Τιτάνια προσπάθεια να ελεγχθεί η πυρκαγιά (video)

06.08.2021 10:27
attiki22

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν για να εμποδίσουν τις φλόγες να μπουν στο Κρυονέρι. Πριν από λίγο σημειώθηκε αναζωπύρωση σε δυο σημεία, στα όρια του οικισμού.

Οι κάτοικοι αγωνιούν για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ενώ να σημειωθεί πως από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Στις 09:10 το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση και στις Αφίδνες, με τις φλόγες να δυναμώνουν και πάλι και τη μάχη να δίνεται, για να περιοριστεί και αυτή η εστία.

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Αναφέρθηκε στα καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες.Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή όπως δήλωσε είναι η απόλυτη καταστροφή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους» είπε ο κ. Τσίρκας.

Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.».

Πατούλης: Η φωτιά στην Αττική να ελεγχθεί έως το μεσημέρι λόγω ανέμων

Την ανάγκη να ελεγχθεί η πυρκαγιά μέχρι το μεσημέρι λόγω επικείμενων ανέμων επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων» τόνισε στον ΣΚΑΙ.

«Όσες εναέριες δυνάμεις υπάρχουν θα πρέπει να μπουν στη μάχη» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

«Η φωτιά είναι υψηλής θερμικότητας, δεν μπορεί κανείς με κανένα λάστιχο να σώσει… κι αν φτάσει (η φωτιά) στο σπίτι του να ακούσει τις οδηγίες» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες από χωριό σε χωριό – «Θα καεί όλο το νησί, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, ενισχύονται οι άνεμοι – Κόλαση στις Αφίδνες, μέτωπο και προς το Καπανδρίτι (video)

Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες φτάνουν στη Στροφυλία – Εφιαλτική νύχτα και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί πολιτών (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:42