search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:08
MENU CLOSE

Φωτιά στην Αττική: Καίγεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία – Εντολή εκκένωσης σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα – Νέο μέτωπο στη Λίμνη Μπελέτσι (video)

06.08.2021 11:39
fotia333

Δραματικές ώρες με τη μεγάλη φωτιά στην Αττική να μαίνεται ανεξέλεγκτη και τους ανέμους να ενισχύονται και να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Η πυρκαγια, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Στις φλόγες η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει αυτή την ώρα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με την πυρκαγιά στην Αττική να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η περιοχή εκκενώθηκε πλήρως με τους κατοίκους να κατευθύνονται προς το Βαρνάβα.

Η φωτιά καίει πλέον μέσα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και είναι ανεξέλεγκτη. Έχουν καεί και έχουν υποστεί ζημιές πολλά σπίτια.

Εκρήξεις σε εργοστάσιο στις Αφίδνες

Στις φλόγες έχει παραδοθεί εργοστάσιο με εύλεκτα υλικά στις Αφίδνες. Ακούγονται εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο απομακρύνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία και όποιον άλλο βρίσκεται στο σημείο. Μέσα στον οικισμό βρίσκονται οι φλόγες. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα βενζινάδικα που υπάρχουν στην περιοχή.

Παράλληλα, ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε κοντά στη λίμνη Μπελέτσι, ενώ νωρίτερα, αναζωπύρωση σημειώθηκε και στον Μαραθώνα, ενώ ένα ακόμα μέτωπο υπάρχει προς Μαλακάσα και Σφενδάλη.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα και Σφενδάλη

Μεγάλο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, και στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Στις 11:05 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα 112 κάλεσε τους κατοίκους σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι να εκκενώσουν την περιοχή.

Το sms ανέφερε: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Λίγο αργότερα εντολή εκκένωσης δόθηκε και στους κατοίκους της Μαλακάσας και της Σφενδάλης.

«Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά Κτήματα και ένα στις Αφίδνες. Το Καλέτζι είναι ακόμα μακριά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Αρκετές είναι – σύμφωνα με πληροφορίες, οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή.

«Κινδυνεύουν οι οικισμοί»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου διάσπαρτες εστίες ξεπηδούν συνεχώς και η Πυροσβεστική και οι εθελοντές δίνουν αγώνα για να προλάβουν να μην επεκταθεί.

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες – Τιτάνια προσπάθεια να ελεγχθεί η πυρκαγιά (video)

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες από χωριό σε χωριό – «Θα καεί όλο το νησί, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

Καιρός σήμερα: Υποχωρεί ο καύσωνας, ενισχύονται επικίνδυνα οι άνεμοι (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01