search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:50
MENU CLOSE

Τσίπρας στην Die Zeit: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την καταστροφή

12.08.2021 15:46
tsipras

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με κύριο θέμα την κλιματική κρίση αλλά και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ως προς τις πυρκαγιές, στην συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή. Υπογραμμίζει επίσης ότι, «οι κρατικές αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της καταστροφής».

Αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής καλεί για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων της. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εκφράζει παραδοσιακά το οικολογικό κίνημα και συνεργάζεται μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες την συνέντευξη ζήτησε η γερμανική εφημερίδα με αφορμή την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και μετά τις τραγικές εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα. Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στην 2η σελίδα της έντυπης έκδοσης Πέμπτη 12.08.2021 ως κεντρική πολιτική συνέντευξη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξης Τσίπρα στην εφημερίδα die Zeit:

 «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής»

Ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Πολιτική Προστασίας.

DIE ZEIT: Κύριε Τσίπρα, εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες η Ελλάδα βιώνει τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Αλέξης Τσίπρας: Η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από αυτά τα γεγονότα. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον θεωρητικό θέμα, αλλά πραγματικότητα. Και θα επιδεινωθεί εάν δεν λάβουμε όλοι αποφασιστική δράση για την αντιμετώπισή της.

ZEIT: Τις τελευταίες δεκαετίες, η θεματική για το περιβάλλον και το κλίμα έπαιξε μόλις ελάχιστο ρόλο στην ελληνική πολιτική. Γιατί, για παράδειγμα, δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα μεγάλο πράσινο κόμμα;

Τσίπρας: Παρατηρώντας το εκ του μακρόθεν μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους ήδη από τη δεκαετία του 1980. Το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχτηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είμαι πρόεδρος. Μετά τη νίκη στις εκλογές το 2009, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δημιούργησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που στη συνέχεια καταργήθηκε από στο ενδιάμεσο καταργήθηκε από τη συντηρητική παράταξη. Το ξαναζωντανέψαμε όταν εκλέχτηκα Πρωθυπουργός. Και ήταν η δική μας κυβέρνηση τότε που μεριμνήσαμε για την κύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα από του Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ZEIT: Ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα. Γιατί όχι;

Τσίπρας: Η συζήτηση στη χώρα μας επικεντρώθηκε για μια μεγάλη περίοδο στην οικονομική ανάκαμψη, τη διασφάλιση της κοινωνική συνοχής ή την αμοιβή της εργασίας. Γενικά, πολλές ευρωπαϊκές συζητήσεις γίνονται στην Ελλάδα με κάποια καθυστέρηση. Αλλά τώρα γίνεται πλέον κατανοητό ότι απλά δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος. Η ευημερία μας βασίζεται ιδιαίτερα στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης μας. Αν δεν ποιος τουρίστας θα επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα; Αλλά και  η γεωργία και η αγροτική παραγωγή προϋποθέτουν ένα άθικτο φυσικό περιβάλλον.

ZEIT: Θα φέρει το γεγονός αυτό μια αλλαγή στο χαρακτήρα των εγχώριων πολιτικών διαφορών;

Τσίπρας: Νομίζω πως ναι. Και εδώ, προκύπτει η κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση. Είναι διάχυτο το αίσθημα της ανασφάλειας. Σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για αυτό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφεθεί κανένας πίσω. Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του  είτε στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού –  αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι.

ZEIT: Ποιος είναι ο λόγος που οι φωτιές είναι τόσο καταστροφικές αυτό το καλοκαίρι;

Τσίπρας: Η έκταση που κάηκε είναι περίπου διπλάσια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Είχαμε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για επτά συνεχόμενες ημέρες. Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δάση. Από την άλλη, δεν έπνεαν  ισχυροί άνεμοι, όπως συμβαίνει συνήθως και ευνοούν τις μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό φανερώνει ότι οι κρατικές αρχές δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και ότι είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής.

ZEIT: Τι εννοείτε με αυτό;

Τσίπρας: Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, μετά τις τρομερές πυρκαγιές στο Μάτι το 2018, σε συμφωνία με την τότε συντηρητική αντιπολίτευση, ορίσαμε μια ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκόλνταμερ. Η επιτροπή αυτή δούλεψε επάνω στην ανάπτυξη μιας αντίληψης για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση. Για την αναγκαιότητα για παράδειγμα, εξασφάλισης προσωπικού για τον κεντρικό συντονισμό της πρόληψης κρίσεων – σε αυτή περιλαμβάνεται και η δημιουργία  ζωνών πυροπροστασίας στα δάση. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε  την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή.

ZEIT: Κατά τη γνώμη σας, πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον αυξανόμενο κίνδυνο ακραίων καιρικών συνθηκών λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής;

Τσίπρας: Πρέπει να αναδιοργανώσουμε την πολιτική προστασία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή – είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Γορτυνία: Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα – Μικρές εστίες σε Αετοράχη, Νεοχώρι, Όχθια και Καλλιάνη (Video)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία – Έρχονται μπόρες και στην Αττική (Videos)

Τσίπρας: «Η οργή να γίνει δύναμη αλλαγής»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:07