search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Προσπάθειες διπλωματικών κινήσεων, ενώ Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα

16.08.2021 20:59
kabul_new

Μετά την ΕΕ και οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση” των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Ο Άρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως “τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του” το 1949.

Όπου φύγει-φύγει οι Αφγανοί

Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έφθασαν αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν με 22 στρατιωτικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροσκάφους που συγκρούσθηκε μ’ ένα μαχητικό αεροσκάφος συνοδείας του Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα να συντριβούν και τα δύο, ανακοίνωσε το Ουζμπεκιστάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ένα αφγανικό μαχητικό καταρρίφθηκε και συνετρίβη αφότου πέρασε τον εναέριο χώρο του Ουζμπεκιστάν. Τα αεροσκάφη αυτά “διέσχισαν παράνομα τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν” και εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τερμέζ, στον νότο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας σε μήνυμά του στο Telegram.

Συνολικά 585 Αφγανοί στρατιώτες αφίχθηκαν με αεροσκάφη στο Ουζμπεκιστάν, ενώ 158 διέσχισαν τα (χερσαία) σύνορα την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ουζμπεκιστάν.

Στοπ στις πτήσεις από Καμπούλ

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τα τουρκικά και άλλων χωρών στρατεύματα προκειμένου να καθαρίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και να επιτραπεί η επανάληψη των διεθνών πτήσεων εκκένωσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω της “εισβολής” στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης ενός πλήθους Αφγανών, που επιχειρούν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είπε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται με άλλους στρατιωτικούς, Τούρκους και από άλλες χώρες, για να διαλύσουν το πλήθος. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί“, τόνισε ο Κίρμπι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Κίρμπι ανέφερε πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη τάγματος στην Καμπούλ, με το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 6.000 ο αριθμός των στρατιωτών που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Η Τουρκία επαναπάτρισε 300 πολίτες της

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επαναπάτρισε αεροπορικώς περισσότερους από 300 πολίτες της από το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, παρά το χάος που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αεροπλάνο της εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο είχε ναυλωθεί ειδικά για τον επαναπατρισμό των Τούρκων που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 17.00 τοπική ώρα με 324 επιβάτες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση εκκένωσης, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διεξήχθη ενόσω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος, με την εισροή χιλιάδων Αφγανών που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.

Η Τουρκία, που διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είναι παράγοντας επιρροής στην χώρα αυτή. Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρεσβεία της στην Καμπούλ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι νεωτέρας.

Ρωσία: Θεωρούμε τους Ταλιμπάν ακόμα τρομοκράτες

Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.

Κατ’ αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες“, δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες” πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν “εντελώς δικαιολογημένα” συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Διαβάστε επίσης

Φωτια στην Κερατέα: Μάχη με φλόγες και ανέμους – Ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (video)

Φωτιά στα Βίλια Αττικής: Φουντώνει το μέτωπο – Εκκενώνονται οικισμοί – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία (Videos)

Τζανακόπουλος: «Μισή και υποκριτική η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49