search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Φωτιά στην Κερατέα: Μάχη για έλεγχο του μετώπου – Ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (video)

16.08.2021 16:55
keratea2

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς, καθώς δίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αν και υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα. Έχουν εκκενωθεί οικισμοί.

H φωτιά που ξέσπασε στο Μαρκάτι Λαυρεωτικής έχει κάψει τουλάχιστον 10 σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, και έχει προκαλέσει ζημιές σε οικισμούς της περιοχής.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο δείχνει τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε είναι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Ζημιές σε σπίτια – «Βλέπουν» εμπρησμό

Έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, άλλα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση 4 οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημολάκι) για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι. 

«Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό και τον Εθνικό Δρυμό» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς μάλιστα η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική ξεκινησε από εμπρησμό.

«Η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό ήταν ένα πεζό άσπρο, που έβαλε σε έναν κάδο απορριμμάτων και ξέφυγε η φωτιά μετά. Το είδε οδηγός του δήμου» είπε ο ίδιος. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι  και κατευθύνουν την φωτιά προς τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Διακοπή κυκλοφορίας

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας, στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό ‘Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς Άγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κερατέα: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, απεγκλωβίστηκε η ηλικιωμένη – Εκκενώθηκαν οικισμοί, ζημιές σε σπίτια

Κορωνοϊός: Στα όρια του το νοσοκομείο Χανίων

Κρήτη: Διασωληνωμένο, σε κρίσιμη κατάσταση το 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από τα κύματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:28