search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:17
MENU CLOSE

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Δεν μετανιώνω για την απόσυρση – Δεν θα εμπλακούμε σε εμφύλιο δίχως τέλος

16.08.2021 23:48
biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να τερματίσει την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι δεν πρόκειται να διατάξει τα αμερικανικά στρατεύματα να συνεχίσουν να μάχονται σε έναν ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν».

Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να «οικοδομήσουν ένα κράτος» στο Αφγανιστάν, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν «αν κριθεί απαραίτητο» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν, δεσμεύθηκε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα ήθελαν πολύ οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν.

«Καμπανάκι» Μέρκελ για κρίση

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν“, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη“.

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που κάποτε ήταν

Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.

Οι αφγανικές πόλεις έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες και σήμερα πολίτες εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τη φυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να αποτρέψει το λουτρό αίματος. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε“, είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.

Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια“.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση“, δήλωσε.

Υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους, πρόσθεσε.

Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια “ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση” με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef: Η συγκλονιστική ανάρτηση του Ζαχίρ για το Αφγανιστάν – «Δεν ξέρω αν θα ζήσουν οι οικογένειές μας»

Τσίπρας για Αφγανιστάν: Η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες – Να διασφαλιστούν δικαιώματα γυναικών και παιδιών

Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (Video, πολύ σκληρές εικόνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14