search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:26
MENU CLOSE

Ταλιμπάν: «Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία» – «Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένους μαχητές»

17.08.2021 19:24
24587321

Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από την ημέρα που κατέλαβαν πλήρως το Αφγανιστάν, παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι Ταλιμπάν, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κηρύξει «αμνηστία» σε όλο το Αφγανιστάν και κάλεσαν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ τη συνέντευξη τυπου.

Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους «Συγχαίρω το έθνος” για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος».

Μπροστά από τις κάμερες, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, και είπε πως «μετά από 20 χρόνια αγώνα, καταφέραμε να κάνουμε ανεξάρτητη τη χώρα μας και να αποβάλουμε τις ξένες δυνάμεις. Είναι μια υπερήφανη στιγμή για όλο το έθνος».

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα βλάψουμε κανέναν. Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας αρχές. Άλλες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κανόνες και κανονισμούς … οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς σύμφωνα με τις αξίες μας. Είμαστε δεσμευμένοι στα δικαιώματα των γυναικών υπό το σύστημα της Σαρία (ισλαμικού νόμου). Θα συνεργαστούν μαζί μας. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις. Θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν, εντός του πλαισίου μας. Οι γυναίκες θα είναι πολύ ενεργές μέσα στην κοινωνία μας», υπογράμμισε ο Μουτζαχίντ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και διενέξεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς», συνέχισε ο Μουτζαχίντ.

«Δεν θέλουμε να βλέπουμε εικόνες χάους στην Καμπούλ. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη… Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Δεσμευόμαστε για τη λειτουργία των ΜΜΕ στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ. Εσείς στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις αδυναμίες [μας] για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε το έθνος αποτελεσματικά. Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας. Πρέπει να εργαστούν για την ενότητα του έθνους. Τα ιδιωτικά μέσα μπορού να παραμείνουν ελεύθερα και ανεξάρτητα», είπε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Όταν ρωτήθηκε για εργολάβους και μεταφραστές που έχουν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις, ο Μουτζαχίντ είπε: «Κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με εκδίκητική διάθεση. Κανείς δεν πρόκειται να τους χτυπήσει την πόρτα και να τους ρωτήσει για ποιον δούλευαν. Θα είναι ασφαλείς. Κανείς δεν πρόκειται να ανακριθεί ή να κυνηγηθεί. Δεν θέλουμε να φύγουν οι νέοι που έχουν μεγαλώσει εδώ. Είναι τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να «μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών».

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

«Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τη νομοθεσία στον λαό» συμπλήρωσε.

«Η χώρα μας είναι μουσουλμανικό έθνος. Το ίδιο ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο παραμένει και σήμερα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στους τομείς εμπειρίας, ωριμότητας και οράματος, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Αυτή ήταν μια εξελικτική διαδικασία» είπε ο Μουτζαχίντ.

«Υπάρχει πλήρης ασφάλεια σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε για αναφορές απαγωγών και δολοφονιών σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγάγει κανέναν. Θα έχουμε όλο και περισσότερη ασφάλεια μέρα με τη μέρα. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τη χώρα. Υπάρχει αμνηστία».

«Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για εχθρικές ενέργειες. Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένους μαχητές. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα για αυτό»
, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να στεγάσει η χώρα μαχητές της Αλ Κάιντα.

Περί μπούργκας…

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε επίσης ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

Τελεσίγραφο σε ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν αναμένουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και αναμένουν να το πράξουν έως την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν επιτέθηκαν και δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις.

Μιλώντας νωρίτερα, στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σοχάιλ Σαχίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Σαχίν.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Προσπάθειες διπλωματικών κινήσεων, ενώ Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα

Αφγανιστάν: Δραματική έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ συνεχίζεται η βία στην χώρα

Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πέντε νεκροί και ποδοπατήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25