search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:55
MENU CLOSE

Εχουν και τα παιδιά χοληστερίνη;

24.08.2021 10:51
nero-paidia-new

Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και συγκαταλέγεται στους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Vita, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, ενώ υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης είναι πιθανό να ξεκινά από μικρή ηλικία.

Τι φταίει;

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τη συχνότερη εμφάνιση του εν λόγω προβλήματος στα παιδιά είναι σίγουρα πολλοί, με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον καθιστικό τρόπο ζωής να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη, βασική αίτια της διαταραχής είναι και το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς είναι γνωστό ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπερλιπιδαιμιών, συγκριτικά με τα παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Επομένως, θα ήταν καλό τα επίπεδα χοληστερόλης να ελέγχονται κατά διαστήματα και στα παιδιά και ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας ή το παιδί έχει αυξημένο σωματικό βάρος. Με ποιο τρόπο λοιπόν μπορεί όταν βρεθεί υψηλή χοληστερόλη σε ένα παιδί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διατροφικά;

Τι να τρώει και τι να αποφεύγει

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ενα παιδί με υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει πρώτα από όλα να βελτιώσει την ποιότητα των λιπαρών που προσλαμβάνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή. Χρειάζεται να περιορίσει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και να αυξήσει τροφές που περιέχουν καλά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Οι πιο συνήθεις πηγές πρόσληψης κακών λιπαρών και κατ’ επέκταση αύξησης της χοληστερόλης στα παιδιά είναι τα γλυκά, τα παχιά τυριά και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τα περιορίσουμε, επιλέγοντας γάλα, γιαούρτι και τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, καθώς και άπαχα κομμάτια κρέατος, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα πουλερικά και στο ψάρι έναντι του κόκκινου κρέατος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα πλούσια σε λίπος αλλαντικά.

Να ενθαρρύνεται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα οσπρίων και η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών.

Αντί για βούτυρο με μέλι, βάλτε του ταχίνι ή φιστικοβούτυρο με μέλι ή μαρμελάδα.

Από την άλλη, θα πρέπει να εξασφαλίζεται υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μέσα από την καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, την επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και την τακτική κατανάλωση οσπρίων.

Αναφορικά με το αβγό, δεν προτείνεται ο αποκλεισμός του από το διαιτολόγιο, αν και θα ήταν καλό η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει τις τρεις φορές/εβδομάδα.

Ακόμη, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκών, έτοιμων φαγητών και προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Το ελαιόλαδο θα πρέπει να επιλέγεται ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό, καθώς και να προτιμώνται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος, όπως το βράσιμο και το ψήσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη C: Η αξία της για τα παιδιά μας

Ζάχαρη: Τι θα συμβεί αν την «κόψετε» – Τα αρνητικά συμπτώματα και η εξήγηση

Live τσακωμός Καπραβέλου – Βασιλακόπουλου για τις ΜΕΘ: «Μην μου κάνετε ηθικό μάθημα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:55