search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Ο κορωνοϊός και η θεωρία που… αρνείται να πεθάνει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2191
19-8-2021
25.08.2021 07:00
kina-koronoios-new

Μια από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που ξεφύτρωσαν σαν δηλητηριώδη μανιτάρια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ότι το επικίνδυνο παθογόνο «δραπέτευσε» από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, το «σημείο μηδέν» εκδήλωσης της πανδημίας. Το Πεκίνο την έχει διαψεύσει πολλάκις και η πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την εκδήλωση της πανδημίας σχεδόν την απέκλεισε ως ενδεχόμενο.

Ωστόσο η θεωρία αυτή, την οποία έμοιαζε να έχει υιοθετήσει πλήρως ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα μιλούσε για «κινεζικό ιό», δεν λέει να οδηγηθεί στο… νεκροταφείο των θεωριών συνωμοσίας που έχουν προκαλέσει τοξική ατμόσφαιρα σε όλο τον πλανήτη και μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από το αντιεμβολιαστικό κίνημα μέχρι τη θεωρία των μικροτσίπ μέσω του εμβολίου και τη συσχέτιση του ιού με τα δίκτυα 5G.

Το άσχημο με τη συγκεκριμένη θεωρία είναι ότι, κάθε φορά που πάει να εξαφανιστεί, κάτι συμβαίνει και επανέρχεται στην επιφάνεια, θολώνοντας ακόμα περισσότερο τα νερά και εντείνοντας τις αμφιβολίες ενός κοινού που, μπαϊλντισμένο από τα διαδοχικά λοκντάουν, ταλαιπωρημένο από την οικονομική ύφεση και τα – συχνά ανεπαρκή – μέτρα υποστήριξης της οικονομίας και μπερδεμένο από τις διάφορες, ενίοτε αντικρουόμενες, επιστημονικές απόψεις για τον ιό, αλλά και από τα παιχνίδια πολιτικής και γεωστρατηγικής που παίζονται με φόντο την πανδημία, δεν ξέρει πλέον τι να πιστέψει και τι όχι.

Οι δηλώσεις του Εμπάρεκ

Τελευταίο κρούσμα (sic) που αφορά τη θεωρία διαφυγής του ιού από εργαστήριο στην Ουχάν ήταν οι δηλώσεις του Δανού Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, μέλους της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα που εξέτασε την εμφάνιση του κορωνοϊού και πώς αυτός διαδόθηκε σε όλον τον πλανήτη.

Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ της δανικής τηλεόρασης, ο Εμπάρεκ παρουσίασε μια νέα θεωρία σχετικά με το πώς πέρασε ο ιός από ζώο σε άνθρωπο, λέγοντας ότι ενδέχεται να μολύνθηκε κάποιος τεχνικός πεδίου από νυχτερίδα και στη συνέχεια αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να εργαζόταν για κάποιο από τα δύο εργαστήρια στην Ουχάν (το Ινστιτούτο Ιολογίας της χώρας και το γραφείο του κινεζικού CDC), να μετέδωσε τον ιό.

Ο Δανός επιστήμονας, αναφερόμενος στην πρώτη αναφορά του ΠΟΥ, τον περασμένο Μάρτιο, η οποία θεωρούσε το σενάριο της διαφυγής του ιού από εργαστήριο μάλλον απίθανο, σημείωσε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα του Οργανισμού πίεσαν προς την κατεύθυνση αυτή και ότι οι τελικές διατυπώσεις στην έκθεση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.

Σημειώνεται ότι και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποφεύγει να κατηγορήσει ονομαστικά χώρες για την πανδημία, έχει πει ότι το σενάριο ενός ατυχήματος σε εργαστήριο δεν είναι απίθανο και εμφανίστηκε αιχμηρός έναντι του Πεκίνου για τη συνολική στάση του.

Μόλις οι δηλώσεις του Εμπάρεκ άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις στα δυτικά ΜΜΕ, ο Δανός ερευνητής δήλωσε ότι υπήρξε πρόβλημα στην απόδοση των όσων είπε από τα δανικά στα αγγλικά, ενώ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σημείωσε ότι τα όσα λέει ο συνεργάτης του Οργανισμού δεν φέρνουν κάτι νέο, επισημαίνοντας, μάλιστα, στο Politico ότι η συνέντευξη του Εμπάρεκ δόθηκε φέτος στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου.

Ωστόσο, άλλη μια φορά, το σενάριο α λα «The Stand» ή «Floating Dragon» (για να θυμηθούμε δύο ιστορικά μυθιστορήματα τρόμου που στο επίκεντρό τους έχουν τη διαρροή φονικού παθογόνου από εργαστήριο) ήρθε στην επιφάνεια.

Οι πολιτικοί λόγοι

Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να υποχωρήσει εύκολα για διάφορους σημαντικούς και – κυρίως – πολιτικούς λόγους:

Η Κίνα, από την αρχή της πανδημίας, κατηγορείται ότι διακατέχεται από μυστικοπάθεια και ο Γκεμπρεγέσους – ο οποίος επιδιώκει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Οργανισμού – την έχει καλέσει επανειλημμένα να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για τον ιό και την πανδημία και να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ στη νέα φάση της έρευνας για την εμφάνιση του SARS-CoV-2.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της πολιτικής πίεσης που ασκεί στο Πεκίνο, καθώς θεωρεί την Κίνα τον μείζονα στρατηγικό αντίπαλο, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων που δέχεται ο ίδιος, έχει ζητήσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με την πανδημία και αναμένει την ξεχωριστή έρευνα για την εμφάνιση του ιού από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες πάντως δεν φάνηκαν και πολύ βέβαιες για τις θεωρίες τους.

● Το Πεκίνο, από την πλευρά του, κατηγορεί τη Δύση, ότι ουσιαστικά απορρίπτει την «επιστημονικότητα» της πρώτης έκθεσης του ΠΟΥ για την πανδημία και ότι πολιτικοποιεί ένα επιστημονικό θέμα.

● Κάπου στη μέση, οι επιστήμονες που καλούνται να υλοποιήσουν τη δεύτερη φάση της έρευνας σχετικά με τις «ρίζες» του κορωνοϊού – μια φάση που δεν θα είναι γεωγραφικά περιορισμένη, αλλά θα περιλαμβάνει μελέτη των ερευνών που έχουν γίνει και των μη επεξεργασμένων δεδομένων για την πανδημία – μοιάζουν να καλούνται να παίξουν τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα σε χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα και επιδιώξεις.

Όπως και να ’χει, πάντως, σε μια φάση που η διεθνής επιστημονική και πολιτική κοινότητα θα έπρεπε να ασχολείται με τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, λόγω των μεταλλάξεων του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό, Κίνα και Δύση επιμένουν να ασχολούνται με μια θεωρία που βόλεψε έως ένα σημείο τον Τραμπ και τους κακούς χειρισμούς του όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά σήμερα μοιάζει απλώς να τροφοδοτεί τις αμφιβολίες και την αβεβαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν

Τσουρουφλισμένη κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20