search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:21
MENU CLOSE

Μίκης Θεοδωράκης: Ιδού η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του

06.09.2021 21:07
mikis-new-078

Σαφείς οδηγίες για τον τόπο και τον τρόπο της ταφής του, κατέγραψε από τις 16 Ιανουαρίου του 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης σε συμβολαιογραφική πράξη με κάθε επισημότητα και νομιμότητα.

Σύμφωνα με την πράξη, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ήθελε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Στο ίδιο έγγραφο, ο ίδιος δήλωνε πως επιθυμεί η σωρός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο, ενώ όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Ακόμη, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Σε περίπτωση, που η συνεργασία των δυο εκτελεστών με το συγκεκριμένο γραφείο «για λόγους αντικειμενικούς δεν είναι δυνατή», οι ίδιοι είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.

Νωρίτερα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον τόπο ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ υπήρξε εμπλοκή με την επιλογή του γραφείου τελετών.

Η εμπλοκή που προέκυψε είχε να κάνει με την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία είχε δώσει τις εργασίες σε άλλο γραφείο και το οποίο επέμενε να μεταφέρει αυτό τη σορό.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου τελετών, (το οποίο έχει αναλάβει κατ’ εντολή της κυρίας Μαργαρίτης Θεοδωράκη, την οργάνωση της κηδείας του πατέρα της), Αλέξης Κούγιας.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες πολίτες κατέφθασαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εκτίθεται η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, για το ύστατο χαίρε στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ.-7 μ.μ.), και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ.-3 μ.μ.) οπότε και θα γίνει η τελετή αποχαιρετισμού.

Για το θέμα του αποχαιρετισμού του μεγάλου δημιουργού, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τους οποίους ενημέρωσε για την επιθυμία του εκλιπόντα ο αποχαιρετισμός του να γίνει με λιτότητα και χωρίς πολλά αποχαιρετιστήρια από τους επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι, την Τετάρτη θα μιλήσει μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στη μητρόπολη: «Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Oι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία πιθανόν να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Διαβάστε επίσης:

Ραφήνα: Είχε σκοτώσει τη μητέρα του ο ζωγράφος που βρέθηκε κρεμασμένος – Αυτοκτονία «δείχνουν» τα στοιχεία

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Mad Clip: Εγκληματική ενέργεια το τροχαίο λέει ο παππούς του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:21