search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:50
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Νέα κανονικότητα από 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους – Τι αναφέρει το ΦΕΚ (Video)

12.09.2021 20:14
estiasi-new (3)

Νέα κανονικότητα από αύριο Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα περιλαμβάνει για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους συνδυαστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Η απόφαση, που φέρει τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας», τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Η συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Στο ΦΕΚ αναφέρονται τα μέτρα μόνο για εμβολιασμένους, μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για τις περιπτώσεις συνύπαρξής τους σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, χώρους πολιτισμού και άθλησης, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης) αποτελεί πάσο για όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ δυνατότητα πρόσβασης εξασφαλίζεται και για τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικά τεστ (rapid test) το μήνα, με τιμή πλαφόν τα 10 ευρώ, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

Για τους ανεμβολίαστους

Για ανεμβολίαστους προβλέπονται τα εξής:

Ιδιωτικός- Δημόσιος Τομέας

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ακαδημαϊκοί & Καλλιτέχνες

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:
·       εκπαιδευτικοί
·       ακαδημαϊκοί,
·       εργαζόμενοι σε τουρισμό,
·       εργαζόμενοι σε εστίαση,
·       εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές 

Μαθητές

Δύο self test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν και οι μαθητές. Τα τεστ τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν από τα φαρμακεία, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Φοιτητές

Είσοδος στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Ταξίδια

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Για την αναχώρηση είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίν Λεπέν: Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές εκλογές του 2022

Αστεροσκοπείο: Το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα είχε περισσότερες θερμές ώρες κατά τα τελευταία 43 χρόνια

Δίδυμοι Πύργοι: Επανεμφανίστηκε ο «νεκρός» αρχηγός της Αλ Κάιντα ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:46