search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:58
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια και… συνέδριο στην ατζέντα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23-9-2021
24.09.2021 07:00
tsipras-new

Μετά τη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιστρέφει στην κανονικότητα της καθημερινής αντιπαράθεσης με βάση την ατζέντα και τις προτεραιότητες που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα, αλλά και με βάση την επικαιρότητα. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η ακρίβεια και τα εργασιακά.

Την ημέρα κινητοποίησης των διανομέων της e-food, ο Αλέξης Τσίπρας με on camera δήλωσή του προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα κατοχυρώνει μισθωτή σχέση εργασίας για τους ντελιβεράδες και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει απ’ αυτή. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει τη ρύθμιση αυτή, αν θέλει να αποδείξει στην πράξη όσα υποστηρίζει, ότι δηλαδή ο νόμος Χατζηδάκη για το εργασιακό δεν ευθύνεται για την απόπειρα της εταιρείας να μετατρέψει τους διανομείς από μισθωτούς σε αυτοαπασχολούμενους «συνεργάτες». Δηλαδή «σε εργαζόμενους – σκλάβους χωρίς ασφάλεια, χωρίς αργίες, χωρίς δώρα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς».


«Έχω δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη» σημείωσε. Προσθέτοντας: «Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της για αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει.
Και να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή.
Ιδού η Ρόδος…
».

Οργή για Κούλογλου

Στο μεταξύ τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή η ερώτηση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, όπου εκτός από την κριτική στην κυβέρνηση θα παρουσιάσει και τις δικές του προτάσεις. Είναι δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας στη συζήτηση χαρακτήρα κεντρικής αντιπαράθεσης.
Μέχρι τότε ελπίζουν στην Κουμουνδούρου να έχει κοπάσει και ο θόρυβος που σηκώθηκε με το άρθρο Κούλογλου για την «ισοπαλία», λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Κυριακής, και προκάλεσε οργή στα κεντρικά του κόμματος.


Τόσο γιατί ο Κούλογλου επισκίασε το διήμερο που κατά την Κουμουνδούρου είχε θετικό πρόσημο όσο και για το μείζον πολιτικό θέμα που άνοιξε (με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου), περί της προοπτικής συγκυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι αν ο Τσίπρας άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βοηθούσε επικοινωνιακά τη συζήτηση για την προοδευτική κυβέρνηση. Τελικώς από την κατακραυγή και κατόπιν επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα (όπως λέει ο ίδιος μίλησαν σε «πολύ φιλικό κλίμα») υποχρεώθηκε να τα μαζέψει δηλώνοντας στην «Αυγή» πως «είναι αναγκαιότητα να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Προφανώς το κλίμα καχυποψίας για τον ευρωβουλευτή δεν αίρεται με τη δήλωση αυτή και τις εξηγήσεις περί «ενδεχομένως άστοχης διατύπωσης», που έδωσε στη συνέχεια για να δικαιολογηθεί. Με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό Κούλογλου (κόντρα με Παπαδημούλη για το Πόθεν Έσχες που δημιούργησε θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ), ο ευρωβουλευτής αντιμετωπίζεται πλέον ως «καμένο χαρτί». Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» γαρ…

Και φάουλ Τσακαλώτου

Θέμα (μικρότερο) δημιουργήθηκε και με τη δήλωση Τσακαλώτου όταν κλήθηκε να σχολιάσει το άρθρο Κούλογλου. Είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας λέει τη γνώμη του και συζητούν ανοιχτά γιατί δεν είναι σταλινικό κόμμα, δήλωση που όμως θεωρήθηκε ότι άφησε περιθώρια να εκληφθεί ως στήριξη στον Κούλογλου. Σύμφωνα με ορισμένους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ κατέφυγε απλώς σε μια «δήλωση ρουτίνας» επιστρατεύοντας ό,τι λέει κάθε φορά που ανακύπτουν εσωκομματικές διαφωνίες, άλλοι όμως θεωρούν ότι η κίνηση Κούλογλου «άξιζε» ενός γερού και ξεκάθαρου αδειάσματος κι επομένως βάζουν ένα ερωτηματικό στη δήλωση Τσακαλώτου. Ο ίδιος πάντως χθες σε νέα συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν ανοίγει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ένας πολύ νέος άνθρωπος και έχει πολύ μέλλον μπροστά του».

Ζυμώσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα προετοιμάζεται και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι προγραμματίζεται για την άλλη εβδομάδα), το οποίο θα συζητήσει για το θέμα του συνεδρίου.
Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πρόσφατα ότι θα υπάρξει η προσπάθεια να διεξαχθεί ώς το τέλος του χρόνου, ενώ πλέον φαίνεται και οι τρεις τάσεις («Προεδρικοί», ΡΕΝΕ, Ομπρέλα) να επιζητούν τη διεξαγωγή του το συντομότερο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν.

Δηλαδή οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται μετά την εγγραφή νέων μελών στο πλαίσιο της καμπάνιας διεύρυνσης που έγινε από το φθινόπωρο του 2019 αλλά και μετά την εκλογή νέων συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών την περασμένη άνοιξη.


Στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν αρχίσει ήδη οι ζυμώσεις σε επίπεδο τάσεων, με την ηγεσία να διερευνά προθέσεις από όλες τις πλευρές. Από την εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να μπαίνει ως όρος η διεξαγωγή του συνεδρίου να μην γίνει με όρους fast track, δηλαδή πρόχειρα, χωρίς διαφύλαξη των συνεδριακών διαδικασιών, που θεωρούν ότι σημάδεψε την πρόσφατη διαδικασία της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στις αρχές Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

efood: Μετατρέπει τις συμβάσεις εργασίας των διανομέων σε αορίστου χρόνου μετά τον σάλο

Αρνητές κορωνοϊού: Τα απίστευτα έγγραφα που καταθέτουν – Επικαλούνται τους «Έλληνες αυτόχθονες»

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Τη ζήλευε, της χάκαρε τα social media, η Ντόρα μου έλεγε “θα γίνουμε θέμα στις ειδήσεις”»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12