search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Τσίπρας: Αποφασιστικά βήματα στη στήριξη των μικρομεσαίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23/09/2021
23.09.2021 07:00
Tsipras-deth

Με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε ότι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη είναι σταθερή και αποφασιστική και πως η πολιτική που ακολουθήθηκε επί διακυβέρνησης 2015 – 2019, δηλαδή η πολιτική της φορολόγησης της μεσαίας τάξης προκειμένου να στηριχθούν οι απολύτως αδύναμοι, είτε υπήρξε «ταξική επιλογή» είτε «απλώς» μνημονιακή αναγκαιότητα, ανήκει στο παρελθόν.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση από τις εκλογές και μετά και πιο καθαρά από το ξεκίνημα της πανδημίας, ωστόσο η ΔΕΘ προσδίδει και έναν πιο επίσημο χαρακτήρα στα προγράμματα και τις διακηρύξεις των κομμάτων, κατ΄ επέκταση προσδίδει έναν χαρακτήρα πιο δεσμευτικό.

Εξ ου και η σηματοδότηση αυτής της μετατόπισης με τον όρο «Νέα Αρχή». Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, για μια «Νέα Αρχή» όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε άλλωστε στο μήνυμα ότι στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε από τις μνημονιακές συνθήκες και την τρόικα να εφαρμόσει την πολιτική που δυσαρέστησε τη μεσαία τάξη, καθώς και στο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την αυτοκριτική του, αλλάζει και ανανεώνεται και ανοίγεται στην κοινωνία.

Σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζουν ότι η έννοια της μεσαίας τάξης σηκώνει πολλή συζήτηση και πρόκειται για ένα πολύ ευρύ κοινωνικό σύνολο που δεν είναι ενιαίο εισοδηματικά, περιλαμβάνει και «ρετιρέ» τα οποία εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο η Ν.Δ. Όμως, με βάση τα όσα είπε και ο Τσίπρας στο Βελλίδειο – έκανε λόγο για μια τάξη «αυτοδημιούργητη» που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας –, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρούν ότι στην πλειονότητά της η «μεσαία τάξη» αποτελείται από ανθρώπους του μόχθου, ανθρώπους που ζουν είτε από τη μισθωτή εργασία τους, είτε από την επιχείρηση που έστησαν με κόπους ζωής κ.λπ. Τους οποίους πλέον στοχεύουν να εκπροσωπούν πολιτικά, διεκδικώντας έδαφος από το Κέντρο και την Κεντροδεξιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει στο επίκεντρο της ρητορικής του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί όχι μόνο ότι απειλείται η επιβίωσή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο ευρείας αναδιάρθρωσης της αγοράς, που στοχεύει στην εξόντωσή τους με στόχο τη διεύρυνση της πίτας για τους «μεγάλους».

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ προωθούν την αντίληψη ότι μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι δεν έχουν αντίρροπα ή συγκρουσιακά συμφέροντα, αντιθέτως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να ωφεληθούν από ένα σαφώς ρυθμισμένο και οριοθετημένο εργασιακό πλαίσιο που θα επιτρέπει δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς θα συγκρατεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών συνολικά.

Κατώτατος και ιδιωτικό χρέος

Κομβικές εξαγγελίες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στη μεσαία τάξη είναι:

διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε μέσα στην πανδημία για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

-Τα μέτρα για την ακρίβεια όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (μείωση 20% στο πετρέλαιο κίνησης, 50% στη βενζίνη και 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης) , ο έλεγχος της κερδοσκοπίας στην ενέργεια, η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου.

κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που οδηγεί σε πτώχευση φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ενίσχυση της ρευστότητας με την παρέμβαση για την ανάκτηση του ρόλου των τραπεζών (ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου για μία τουλάχιστον συστημική τράπεζα) και την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) μέχρι εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ και μείωση από τα 40.000 ευρώ προοδευτικά ώς τα 65.000 ευρώ.

κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης που θέλει να εκπροσωπεί είναι και οι ελευθεροεπαγγελματίες και μάλιστα εκείνοι που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ευγενή επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), που επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εναντιωθεί στον νόμο Κατρούγκαλου συγκροτώντας – κάποιοι απ’ αυτούς – το «κίνημα της γραβάτας». Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ούτε εδώ τα εισοδήματα είναι ενιαία και τονίζουν ότι η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κλίμακα και ενδεικτικά παραπέμπουν στο μέτρο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τα 40.000 ευρώ ενώ από εκεί και πάνω ακολουθείται προοδευτική μείωση του συντελεστή έως τα 65.000 ευρώ.

Ένα ακόμη δείγμα για το πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα μεσαία εισοδήματα και περιουσίες έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν, κατά τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, επιμένοντας στην κριτική για το αφορολόγητο στα 800.000 ευρώ για κάθε παιδί στο μέτρο για τη γονική παροχή, προέκρινε ως πλαφόν τα 300.000. Με τα 800.000 ευρώ ο Μητσοτάκης προσπαθεί να «ακουμπήσει» μια μικρή μειοψηφία όσων ο ίδιος συναναστρέφεται, ήταν η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο και λογικό πλαίσιο για τη μεσαία τάξη και εκεί εδράζεται και ο εκνευρισμός των κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων.

Θεωρούν επίσης ότι το Μαξίμου «εκνεύρισε» η απάντηση Τσίπρα στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές, η αναφορά δηλαδή ότι «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης» και πως, αν ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη εν μέσω πανδημίας και τολμά, στο χέρι του είναι να τις προκηρύξει. Σε γενικές γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με θεσμικό προφίλ, ενώ το πρόγραμμα με θεσμικά μέτρα (ακομμάτιστο, δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο στο κράτος) και μέτρα για το κοινωνικό κράτος και την οικονομία το κοστολόγησε στα 1,8 δισ. τα μόνιμα μέτρα και 1,7 δισ. ευρώ τα έκτακτα μέτρα (π.χ. διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους) που όπως είπε, αν και άπαξ, θα τονώσουν ωστόσο την οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας για efood: Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση για τους διανομείς, να την ψηφίσει και η κυβέρνηση

Διπλό μπλόκο σε αρνητές – Τέλος το αυτόφωρο και η προσαγωγή των εκπαιδευτικών

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν «λουκέτο» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:12