search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:58
MENU CLOSE

Ενημέρωση για τα εμβόλια στο «και πέντε»

25.10.2021 08:15
vaccine_new

Χώρες όπως η Δανία και η Πορτογαλία έχοντας επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι από τις χώρες της ΕΕ που δείχνουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα αίροντας ακόμη και τους διάφορους περιορισμούς και ελέγχους στην καθημερινότητα.

Εδώ με 62% στο γενικό πληθυσμό η αίσθηση είναι ότι έχουμε πιάσει ταβάνι. Το υγειονομικό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο 19 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας κι έτσι παραμένει και στην κορυφή της επικαιρότητας αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι τι να κάνει για να ξεκολλήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενόψει του χειμώνα, το εξαντλημένο σύστημα Δημόσιας Υγείας κινδυνεύει πάλι με υπερφόρτωση και πίεση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά του εμβολιασμού κινούνται στο 40%.

Η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή περιορίστηκε στην πολιτική διαχείριση των πεπραγμένων μέχρι εδώ, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τα θετικά και υποβάθμισε τα αρνητικά, μάλιστα χρησιμοποίησε το ποσοστό εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό (72%) που ακούγεται καλύτερα και όχι το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό (κοντά στο 62%). Είπε πάντως ότι «υπολειπόμαστε 5 ποσοστιαίες μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να πειστούν ακόμα «τουλάχιστον μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν» με πρώτη προτεραιότητα τους άνω των 60, και δεύτερη προτεραιότητα τους νέους από 13 μέχρι 25, όπου ακόμα παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Και καλά είμαστε, θα πει κανείς, αν αναλογιστεί ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα ουσιαστικά κινήθηκε στον αυτόματο. Η όποια προσπάθεια ενημέρωσης για τα εμβόλια και στήριξης του εμβολιαστικού προγράμματος, περιορίστηκε στις κυβερνητικές παραινέσεις (συχνά μέσω «διαγγελμάτων» του πρωθυπουργού), την τηλεοπτική ενημέρωση, συχνά με γενικότητες, από τους εκπροσώπους της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, απαξιωμένους στην κοινή γνώμη από την προηγούμενη φάση των λοκντάουν και υπό την γενική εντύπωση ότι υποτάσσονται στις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης, τα κίνητρα στους εμβολιασμένους και τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Επιπλέον υποτιμήθηκε το αντιεμβολιαστικό ρεύμα που έπαιρνε τη σκυτάλη από την προηγούμενη φάση των αρνητών των μέτρων προστασίας (μάσκες, λοκντάουν) το οποίο κάτω από το βλέμμα της κυβέρνησης θέριεψε, απλώνοντας τα δίχτυα του στο ίντερνετ και, παρά τη γκρίνια για το αντίθετο, έβρισκε πάντα στασίδι στην τηλεόραση και γενικώς, προβολή. Η κυβερνητική αντίδραση ήταν κι εδώ η πολιτική διαχείριση, να προσπαθήσει να χρεώσει τους αντιεμβολιαστές στον πολιτικό της αντίπαλο, χωρίς άλλα μέτρα για να τους περιορίσει. Άνθρωποι σχετικοί με τα θέματα της πανδημίας (γιατροί, βιολόγοι, στατιστικολόγοι, κλπ) βρήκαν τρόπο και διέθεσαν χρόνο να ενημερώνουν εξαντλητικά και αξιόπιστα το περιορισμένο κοινό των φίλων και ακολούθων τους γύρω από τα εμβόλια και να ερμηνεύουν τη διαρκώς εισερχόμενη πληροφορία (έρευνες, δημοσιεύματα, αποφάσεις οργανισμών γύρω από τις άδειες των εμβολίων κλπ). Ολόκληρη κυβέρνηση, από την άλλη δεν μπόρεσε να στήσει έναν μηχανισμό ενημέρωσης γύρω από τα εμβόλια και την στρατηγική του εμβολιασμού, που να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, και να απαντά αναλυτικά σε όλα αποδομώντας ταυτόχρονα σκληρές αντιεμβολιαστικές απόψεις.

Ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ του κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεκολλήσουν οι εμβολιασμοί, και του «ε δε θα τρελαθούμε κιόλας». Ο καθένας, είπε, «θα αναμετρηθεί, με τις συνέπειες της ατομικής του επιλογής. Τη γραμμή αυτή «ξεχείλωσε» – κάτι που δεν εκπλήσσει κανέναν – ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης με το «μη σώσουν κι εμβολιαστούν».

Εν τούτοις, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ατομική επιλογή του μη εμβολιασμού δεν αντανακλά μόνο στο φορέας της αλλά έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και την οικονομία η οποία απειλείται όσο υπάρχει στον ορίζοντα μια απειλή λοκντάουν.

Έτσι φαίνεται να κάνει μια ακόμη προσπάθεια στο και πέντε. Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μέσω συνέντευξής της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί online forum και μια τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί οι απορίες θα απαντιούνται από γιατρούς, ενώ παράλληλα, η ενημέρωση θα ενταθεί.

Μένει να δούμε τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και τι αποτέλεσμα θα φέρει. Πάντως αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν αστείο, το ότι 10 ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών κι ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά με την ενημέρωση των πολιτών και ότι έχει κυριαρχήσει, ειδικά σε ορισμένες περιφέρειες, η παραπληροφόρηση.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνία σε διπλή κρίση

Η Πολιτική Προστασία απέναντι στις καταστροφές

«Νέο ΕΣΥ»: Όταν η αιτία του προβλήματος παρουσιάζεται ως λύση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:52