search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:26
MENU CLOSE

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Αποχαιρετισμός στην καγκελάριο με… κύριο μενού την Τουρκία

29.10.2021 13:40
merkel_mitsotakis_new (2)

Η Τουρκία και οι σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Μετά το τέλος της διμερούς συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκαν εκτενώς στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα, όπου και φάνηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις Αθήνας και Βερολίνου, αλλά και τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, στην εισηγητική ομιλία του, σημείωσε ότι η ένταση με την Τουρκία απειλεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ά. Μέρκελ είναι υπέρ του διαλόγου και τονίζοντας ότι και ο ίδιος αγωνίζεται για κάτι τέτοιο, αλλά εκφράζοντας τον φόβο ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ελλάδα θέλει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν ανέχεται ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε το ευρωτουρκικό σύμφωνο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συχνά ο διάλογος έχει δυσκολίες. Η ίδια υπενθύμισε ότι όταν πρωτοανέλαβε καγκελάριος ήταν μόνη στις επιφυλάξεις της σχετικά με τον ενταξιακό διάλογο με την Τουρκία, κάτι που τώρα συμμερίζονται και άλλοι.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί με σεβασμό στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνεργασία και κοινή ανάπτυξη, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια προσφύγων και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη, ενώ φάνηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες της Άγκυρας για κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Απαντώντας εμμέσως στην Ά. Μέρκελ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από την Τουρκία και σημείωσε ότι με βάσει τις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άγκυρα έχει δύο δρόμους, συνεργασία ή κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι πλέον έχουν τεθεί όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και σημειώνοντας με νόημα ότι η δική του πόρτα είναι διαρκώς ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής.

Υπογράμμισε, δε, αναφερόμενος συνολικά στο μεταναστευτικό, ότι η Ευρώπη δεν έχει κοινή πολιτική και προειδοποίησε ότι αν καταρρεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τότε επί της ουσίας θα καταρρεύσει και η συνθήκη του Σένγκεν, ενώ από την πλευρά της, η Μέρκελ αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από αυταρχικά καθεστώτα και ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι κάθε χώρα που επωφελείται από τη συνθήκη του Σένγκεν έχει και ανάλογες ευθύνες.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο της Ά. Μέρκελ ως ηγέτιδας, λέγοντας ότι έβαλε τη σφραγίδα της στα ευρωπαϊκά πράγματα, αν και υπενθύμισε ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και κάποιες λάθος αποφάσεις έφεραν λαϊκισμό και δημαγωγία, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η ίδια ήταν φωνή λογικής και σταθερότητας, άδικη κάποτε, αλλά σημαντική και ότι απέτρεψε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας το 2015.

Η ίδια η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ήξερε τις δυσκολίες και την επιβάρυνση που θα προκαλούσαν στους πολίτες τα μνημόνια και χαρακτήρισε τις ελληνογερμανικές σχέσεις ως «ζωντανές». Επίσης, εξήρε την απόφαση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και ως… γνήσια Μέρκελ έσπευσε να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνεται συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Σακελλαροπούλου: «Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι» – Μέρκελ: «Σημαντικός ο διάλογος»

Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Άρχισαν τα όργανα στο ΚΙΝΑΛ: Πού διαφωνούν οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21