search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί δεν δρουν σε όλους το ίδιο

04.11.2021 20:58
Προσοχή: Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής  - Media

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ειδικά στα αστικά κέντρα οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να μην τρέφονται σωστά.

Το πρόχειρο φαγητό, οι πολλοί καφέδες, τα σνακς στο γραφείο οδηγούν στο να μην υπάρχει η καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών που συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία του οργανισμού μας. Μία ποιοτικά φτωχή διατροφή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατονία, πνευματική κόπωση, κατάθλιψη και έκπτωση της ποιότητας ζωής.

Για αυτό το λόγο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων καταφεύγει στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, όλοι άνθρωποι δεν αποκρίνονται στα συμπληρώματα με τον ίδιο τρόπο και αυτό μπορεί να οφείλεται και σε διαφορές που έχουν στο γενετικό τους υπόβαθρο.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition Reviews με τίτλο “Genotype-guided dietary supplementation in Precision Nutrition”, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αξιολόγησαν δεδομένα που συνδέουν τη γενετική ποικιλομορφία με διαφορετικές αποκρίσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ κ.λπ.

«Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η χορήγηση συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης που αναδεικνύεται ως πιο αποτελεσματική σε σχέση ακόμα και με αντιϋπερτασικά φάρμακα στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, αλλά μόνο σε υπερτασικούς ασθενείς που φέρουν μια γενετική ιδιαιτερότητα στο γονίδιο MTHFR. Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν στην καθυστέρηση εκδήλωσης της νόσου Alzheimer», εξηγεί η Δρ Καλλιόπη Γκούσκου, πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και χορήγησης «εξατομικευμένων» συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν ήδη ξεκινήσει να αξιοποιούνται στις ΗΠΑ.

«Με έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών στον τομέα της Υγείας να χορηγούν συμπληρώματα διατροφής, η αντιστοίχιση τους με το γονιδιακό μας υπόβαθρο αποκτά ιδιαίτερη αξία για την επίτευξη των βέλτιστων οφελών για την υγεία», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.

Η πρωτοπόρος ελληνική μελέτη συντονίστηκε από την Δρ Γκούσκου, εκλεγμένη Επίκουρη Καθηγήτρια του Eργαστηρίου Βιολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του δικτύου εξατομικευμένης διατροφής GENOSOPHY, και από τον κ. Αριστείδη Ηλιόπουλο, Καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και Διευθυντή του Eργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για την πρωτοτυπία του, το άρθρο επιλέχτηκε από τον εκδότη του περιοδικού Nutrition Reviews για συνέντευξη/podcast με τους κύριους συγγραφείς, κ. Ηλιόπουλο και κ. Γκούσκου. Είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό φιλοξενεί ελληνική ομάδα για συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός-χάπι Merck: Έτοιμος ο EMA να το εγκρίνει και στην Ε.Ε. (Video)

Κορωνοϊός: Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 6.808 κρούσματα – Πάνω από 3.100 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

Κορωνοϊός: Έως και 1.000 ευρώ η συσκευασία του χαπιού της Merck

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:41