search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Καρκίνος του εντέρου: Οι 6 σημαντικές πληροφορίες και η διατροφή για να τον αποφύγετε (Photos)

05.11.2021 10:47
mesogeiaki diatrfoi new

Υπάρχουν κάποιες νόσοι οι οποίες μας προκαλούν τρόμο και αναστάτωση και μόνο στο άκουσμά τους, αφού όταν όλοι μας, όσο καλά πληροφορημένοι και εάν είμαστε και μόνο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος πανικοβαλλόμαστε.

Δεν θα έπρεπε όμως, αφού νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ενημέρωση και κυρίως η πρόληψη  είναι η λύση στην αντιμετώπιση αρνητικών  καταστάσεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που η ενημέρωση είναι ελλιπής, είναι η  υποχρεωτική εξέταση για καρκίνο του εντέρου, αφού εάν βρεθεί σε πρόωρο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη  και με μία απλή επέμβαση. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να μάθουμε να… τρώμε έξυπνα για να μην ανησυχήσουμε ποτέ.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο πιο unisex από όλους τους τύπους της νόσου, αφού εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε γυναίκες και άνδρες και στις περιπτώσεις που κάνει την εμφάνισή του επηρεάζει το κατώτερο τμήμα του εντέρου, δηλαδή το παχύ έντερο και το σφιγκτήρα του πρωκτού.

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών, αφού τη ηλικία που κάνει κυρίως την εμφάνισή του είναι  μετά τα 60.

Εάν το αντιληφθούμε έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, η διατροφή μας όμως, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προφύλαξης, και σε αυτήν την περίπτωση… τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε και τι δεν θα πρέπει να μας τρομάζει;

1. Οι πολύποδες είναι καρκίνος;

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που εμφανίζουν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι όμως δεν είναι καρκίνος. Πάντα πρέπει να αφαιρούνται διότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο (κάποιοι τύποι από αυτούς), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν.

Οι «κληρονομικοί» πολύποδες, αυτοί  δηλαδή που εμφανίζονται στα μέλη μιας οικογένειας ευθύνονται για περίπου το 1% των συνολικών καρκίνων του παχέως εντέρου.

Μπορεί το ποσοστό να είναι πολύ μικρό, αλλά δεν θα πρέπει να το αγνοήσουμε σε καμία περίπτωση.

Εφόσον γνωρίζεται ότι κάποιος στην οικογένεια είχε πολύποδα στο έντερο, θα πρέπει από την ηλικία των 40 ετών, μαζί με  το απλό check-up να βάλλεται στη ζωή σας και την εξέταση για τους πολύποδες  (ορθοσκόπηση).

2. Είχε ο μπαμπάς, θα έχω κι εγώ;

Το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι καθόλου απόλυτο. Στην περίπτωση όμως που έχετε έναν συγγενή πρώτου βαθμού που διαγνώστηκε καρκίνος του εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών (ή και δύο συγγενείς πρώτου βαθμού), πρέπει  να πάτε στο γιατρό σας και να κάνετε ένα τεστ, αφού ο η εν λόγω νόσος αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται μετά τα 60.

Για το λόγο αυτό όσοι τον εμφανίζουν σε μικρές ηλικίες σημαίνει ότι έχουν κάποιες συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που τους κάνουν περισσότερο επιρρεπείς σε αυτήν την ασθένεια, τις οποίες ενδεχομένως τις έχουν κληροδοτήσει και στα παιδιά τους.

Εξαίρεση αποτελούν τα περιστατικά που συνδυάστηκαν και με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, η νόσος του Κρον, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), αφού αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.

3. Επηρεάζει πολύ η διατροφή;

Η διατροφή διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην ανάπτυξη καρκίνο του εντέρου. Εάν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σε χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών φυτικές αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος εμφάνισής του. Εκτιμάται πως η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο. Έχει βρεθεί επίσης, πως η συχνή κατανάλωση αλκοόλ διπλασιάζει τον κίνδυνο.
 

4. Αφού ο καρκίνος δεν έχει συμπτώματα, πως θα τον καταλάβω;

Αυτό είναι και το μυστικό του όπλο. Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος δεν έχει συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό για να τον «ανακαλύψει», ωστόσο στην περίπτωσή μας έχει και μάλιστα αρκετά ορατά στον καθένα. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να επισκεφτούμε τον γιατρό μας (παθολόγο, χειρουργό ή γαστρεντερολόγο) εάν δούμε:

Αίμα στα κόπρανα ειδικά εάν αυτό είναι σε σκούρο χρώμα (διότι το διαυγές το κόκκινο είναι συνήθως από αιμορροΐδες), το οποίο μάλιστα θεωρείται και το πιο καίριο σύμπτωμα και δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσουμε σε καμία περίπτωση.

Εάν παρατηρήσουμε διαφορά στις κενώσεις και στον τρόπο αφόδευσης, όπως είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια που είναι επίμονα και διαρκούν όπως για  περισσότερες από 2 εβδομάδες.

Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα (από τον αφαλό και κάτω) που διαρκεί επίσης για περισσότερες από 2 εβδομάδες.

Χάσιμο σωματικού βάρους χωρίς καμία προφανή αιτία. 

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, λιγότερα συχνές βέβαια, που κάποιοι μπορεί να αισθάνονται κούραση, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή και αυτό να προέρχεται από αναιμία εξαιτίας μίας μικροσκοπικής αιμορραγίας στο έντερο, αλλά και οι περιπτώσεις που έμετοι και πρίξημο στα έντερα υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

5. Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνω άμεσα;

Για να διαγνωστεί ο καρκίνος του εντέρου θα πρέπει ο γιατρό να κάνει μια εξέταση που ονομάζεται κολωνοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση. Σίγουρα δεν είναι οι  πιο ευχάριστες εξετάσεις που θα θέλατε να σας κάνουν, αλλά θα πρέπει να γίνουν.

Και αυτό διότι και οι δύο έχουν να κάνουν με την εισαγωγή ενός λεπτού και μακρύ σωλήνα, ο οποίος μπροστά έχει μία μικρή βιντεοκάμερα, στο παχύ έντερο και δια μέσο του πρωκτού για την πλήρη εξέταση του.

Οι γιατροί πάντα χρησιμοποιούν αναισθητική αλοιφή και το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν την εν λόγω εξέταση είναι το ψυχολογικό πρόβλημα πριν από αυτήν, μιας και η εξέταση γίνεται στην ουσία σχεδόν ανώδυνα. Επίσης ένα κλύσμα με βάριο μπορεί να είναι μέσα στις εξετάσεις σας. Επιπλέον, θα από το γιατρό ζητηθεί δείγμα κοπράνων για ανάλυση.

6. Θεραπεύεται ο καρκίνος;

Φυσικά, τουλάχιστον ο συγκεκριμένος και στις περισσότερες περιπτώσεις. Ειδικά εάν είμαστε τυπικοί στο check up και προσέξετε τα σημεία που τον «αποκαλύπτουν» και πάμε για τις εξετάσεις άμεσα. Στην περίπτωση που η διάγνωση είναι καρκίνος, η κύρια θεραπεία είναι χειρουργείο.

Συνήθως τα κομμάτια του εντέρου που πάσχει αποσπάται και το υπόλοιπο ξαναράβεται, χωρίς να υπάρξει καμία επιπλοκή ή πρόβλημα. Μετά από την αφαίρεση μπορεί να ζητηθούν και κάποιες άλλες εξετάσεις (αξονική και αιματολογικές), αλλά είναι για να σιγουρευτούν οι γιατροί ότι ο όγκος, όσο μικρός ή μεγάλος και εάν ήταν  (δεν έχει σημασία το μέγεθος) δεν έχει  δώσει μεταστάσεις.

Αλλά και στην περίπτωση των μεταστάσεων μπορεί να γίνει και θεραπεία με φάρμακα (οξαλιπλατίνη σε συνδυασμό με 5-φθοριουρακίλη και φυλλινικό οξύ) με εξαιρετικά καλή πρόγνωση στη θεραπεία!

Ωστόσο η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση  είναι η διατροφή  μας.

Η πιο προφυλακτική διατροφή

Κανένα φαγητό από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ωστόσο ευτυχώς κάνοντας αλλαγές στη  διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και παράλληλα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και από άλλες ασθένειες.  Σαν γενικότερη οδηγία λέγεται ότι 5 φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορους τύπους καρκίνου, ακριβώς λόγω των αντιοξειδωτικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που περιέχουν τα ακατέργαστα προϊόντα της φύσης. Οι έρευνες έχουν για την προστασία μας από τον καρκίνο του εντέρου έχουν επικεντρωθεί στους ακόλουθους τύπου τροφών.

Φυτικές ίνες

Πρόσφατες μελέτες έχουν προβάλει ερωτηματικά πάνω σε παλαιότερες διαπιστώσεις στο ότι μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο. Ίνες από φρούτα και λαχανικά, μαύρο ψωμί βοηθούν να φύγουν από το έντερο τροφές-ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να παράγουν «προστατευτικά χημικά» τα οποία όταν αποτίθενται στο έντερο δημιουργείται μια «ασπίδα προστασίας».

Προσέξτε, συμπληρώματα διατροφής με φυτικές ίνες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως τα φρέσκα προϊόντα.

Μεσογειακή δίαιτα

Έχει υπολογιστεί ότι μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου παχέως εντέρου, θα μπορούσε να είχαν προληφθεί, εάν οι αναπτυγμένες Δυτικές χώρες είχαν υιοθετήσει τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό μάλλον οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και λίπους που περιέχονται στη μεσογειακή δίαιτα, αλλά που δυστυχώς ως λαός υιοθετούμε ολοένα και περισσότερο, ενώ  θα έπρεπε να αποφεύγονται.

Ελαιόλαδο

Η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη αλλά έχει συνδεθεί με ένα προστατευτικό μανδύα που δημιουργείται στο έντερο και δεν επιτρέπει την απορρόφηση του χολικού οξέος που προέρχονται από το κόκκινο κρέας. Ένα από αυτά τα οξέα, το δεοξυχολικό οξύ εκτιμάται πως προκαλεί την δημιουργία τύπων πολύποδα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Υδατάνθρακες

Μακαρόνια, ρύζι και ψωμί με μέτρο έχουν προστατευτική δράση.

Φρούτα και λαχανικά

Ο ακριβής τρόπος ο οποίος τα φρούτα και τα λαχανικά  βοηθούν στη μείωση εμφάνισης του καρκίνου είναι κάτι υπό συζήτηση σε επιστημονικούς πάγκους, αλλά το βέβαιο είναι το ευεργετικό τους αποτέλεσμα. Παλαιότερα πίστευαν ότι οφειλόταν στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν όπως β καροτίνη και βιταμίνη C και Ε, αλλά πρόσφατα έχει βρεθεί και ευεργετική δράση διαφορετικών χημικών ουσιών τις οποίες βρίσκουμε άφθονες σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) μπορεί να έχει προστατευτική δράση, ενώ η ντομάτα έχει το δικό της ρόλο λόγω της ουσία λυκοπένη που περιέχει. Από τις έρευνες προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η λυκοπένη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών. Η λυκοπένη είναι μέρος μιας ομάδας θρεπτικών στοιχείων γνωστών ως καροτινοειδή βοηθά τον οργανισμό μας να αναπτύξει αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Αυτή η ιδιότητα δίνει στη λυκοπένη τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου αλλά και καρδιακών νόσων.

Δώστε προσοχή

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου θεραπεύεται εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι αυτό και συμπτώματα όπως

δυσκοιλιότητα ή η διάρροια που είναι επίμονα και διαρκούν περισσότερες από 2 εβδομάδες.

Αίμα στα κόπρανα

Βλέννα στα κόπρανα

ή απλά δείτε το γιατρό σας εάν για κάποιο λόγο ανησυχείτε…

Περιεκτικότητα τροφίμων σε λυκοπένιο

Πολτός Ντομάτας 1 φλυτζ. 35,6        

Χυμός ντομάτας 1 φλυτζ. 25,

Καρπούζι 1 μέτρια φέτα 14,7

Γκρέιπφρουτ Μισό 4,9

Ντομάτα ωμή 1 μέτρια 3,7

Κέτσαπ 1 κουταλιά 2,7

Πηγή USDA – NCC

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: «Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα», λέει η Ματίνα Παγώνη (Video)

Κορωνοϊός: Το lockdown είναι πάντα στο τραπέζι, λέει μέλος της επιτροπής

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα της 3ης δόσης για τους άνω των 18

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:21