search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Σύγχρονη, δωρεάν περίθαλψη με έμφαση στην Πρωτοβάθμια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2202
4/11/2021
05.11.2021 07:00
meth_new

Σφοδρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» έκανε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ειδική εκδήλωση για την υγεία την Τρίτη, στον Περισσό, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα, ο γραμματέας άσκησε κριτική για εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας και σημείωσε ότι το «νέο ΕΣΥ» δεν είναι και τόσο νέο καθώς πατάει σε παλιές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, δηλαδή η υγεία να αποτελεί ατομική ευθύνη με ελάχιστο κόστος για κράτος και επιχειρηματίες. Έναν δρόμο που, όπως είπε, ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία, σημειώνοντας πως τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αναζωπύρωσή της είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και ότι έχει αναποδογυρίσει τα συμπεράσματα της πανδημίας, καθώς η κατεύθυνση περί ΣΔΙΤ τελεί στον αντίποδα της πρόσφατης εμπειρίας. Αποδείχτηκε, είπε ο Κουτσούμπας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα. Ο γενικός γραμματέας τόνισε επίσης ότι σήμερα «το μέτωπο της υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού» στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του λαού στην υγεία υπάρχουν στον 21ο αιώνα, μόνο εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος, σημείωσε.

Δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας

Το ΚΚΕ ζητά η υγεία να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και στο πλαίσιο αυτό ως γενικές αρχές προτείνει, μεταξύ άλλων:

-Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους

Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πόροι θα προέλθουν από φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και τις άλλες μονάδες υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβιών εργαζόμενων.

-Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας στην εργασία με προσλήψεις μόνιμων ιατρών εργασίας, τεχνικών ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

-Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Κατάργηση της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς

Επιπλέον, σε σχέση με την Covid-19 προτείνει:

-Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορωνοϊό. Για πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

-Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.

Το Κέντρο Υγείας στο επίκεντρο

Η έμφαση κατά το ΚΚΕ πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και άρα στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο και με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την πρότασή του, πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας (αλλά και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας), με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ψυχίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά). Επίσης, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει έναν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: «Η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει – Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με εξαιρέσεις, ρουσφέτια και φόβο

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα σκέπτεται να πάρει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:47