search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:38
MENU CLOSE

Tι θέλει να μας πει η γάτα μας όταν γουργουρίζει

08.11.2021 19:39
GATA-new

Ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό γνώρισμα που έχει η γάτα, είναι το γουργουρητό της και αυτός είναι και ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας.

«Το γουργουρητό της γάτας είναι η πιο αναγνωρίσιμη ένδειξη ικανοποίησης και τρυφερότητας», λέει αρχικά η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Δεν απαντάται μόνο στις οικόσιτες γάτες, καθώς κι άλλα αιλουροειδή επιδεικνύουν αυτόν τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, όπως τα πούμα, οι γατόπαρδοι και οι αγριόγατες.

Κάθε γάτα έχει μοναδικό γουργουρητό και, μάλιστα, ο ήχος που παράγει διαφέρει, ανάλογα με την περίσταση.

Οι έμπειροι κηδεμόνες μπορούν εύκολα να διακρίνουν τα διαφορετικά γουργουρητά, καθώς οι γάτες μάς έχουν εκπαιδεύσει να ανταποκρινόμαστε με τον σωστό τρόπο στις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, όταν συνοδεύεται από νιαούρισμα, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα του φαγητού.

Επίσης, ποιος αφοσιωμένος γατογονιός δεν αντιλαμβάνεται το υπόκωφο γουργουρητό μιας ευτυχισμένης γάτας που κοιμάται στην αγκαλιά του, ως ένα νανούρισμα που σου ηρεμεί την ψυχή;», αναρωτιέται η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Πώς παράγεται το γουργουρητό;

Οι γάτες, λοιπόν, εκφράζονται με αυτόν τον ξεχωριστό ήχο: το γουργουρητό. Αλλά, «για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του, πρώτα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς παράγεται στο σώμα της γάτας.

Ο ήχος του γουργουρητού παράγεται στον λάρυγγα, όταν οι λαρυγγικοί μύες συσπώνται, και δονούνται ρυθμικά και γρήγορα οι φωνητικές χορδές.

Καθώς εισπνέει και εκπνέει η γάτα, ο αέρας που περνάει γύρω από τους λαρυγγικούς μύες δονείται, κι έτσι παράγεται ο ευχάριστος αυτός ήχος.

Το γουργουρητό απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο της γάτας, δηλαδή τις ορμόνες που προκαλούν ευχαρίστηση και ηρεμία, ανακουφίζουν από το άγχος και λειτουργούν ως φυσικά «παυσίπονα»», εξηγεί η κα Sereti.

Πότε χρησιμοποιούν το γουργούρισμα οι γάτες

Το γουργουρητό οι γάτες το χρησιμοποιούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της γέννησής τους. Και έχουν τον λόγο τους.

«Τα γατάκια αποκτούν τη δυνατότητα να γουργουρίσουν λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους και, καθώς γεννιούνται τυφλά και κωφά, το γουργουρητό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τη μητέρα τους, καθώς μπορούν να νιώσουν τις δονήσεις.

Η μητέρα γουργουρίζει για να οδηγήσει κοντά της τα μικρά και να τα θηλάσει, αλλά και για να τα προστατεύσει. Τα μικρά απαντούν με τον ίδιο τρόπο, για να μπορέσει η μητέρα τους να τα εντοπίσει και για να ζητήσουν τροφή, ή να αναζητήσουν την προσοχή της.

Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν τις ανάγκες τους και αναπτύσσουν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με την μητέρα τους», διευκρινίζει η κτηνίατρος και προσθέτει: «Το μοτίβο της επικοινωνίας των αναγκών και των συναισθημάτων διατηρείται στην ενήλικη ζωή τους.

Οι γάτες γουργουρίζουν για να μας τραβήξουν την προσοχή, ή για να μας ζητήσουν φαγητό. Και όσο ανταποκρινόμαστε σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, τόσο ενισχύεται το συναισθηματικό μας δέσιμο.

Φυσικά, το γουργουρητό αποτελεί ένδειξη ευχαρίστησης και ικανοποίησης όταν παράγεται ως απόκριση σε αγαπημένους ανθρώπους, ή σε μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν ιδιαίτερα, όπως το παιχνίδι, ή ο ύπνος στον ήλιο.

Όταν χαϊδεύουμε τη γάτα μας, ή ξαπλώνει στην αγκαλιά μας και παρατηρούμε τη στάση του σώματός της να είναι χαλαρή, με μισόκλειστα μάτια, αυτό σημαίνει ότι ο χνουδωτός μας φίλος νιώθει ασφάλεια και ευτυχία».

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γουργουρίσματος

Η έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, όπως προανέφερε η κα Sereti, έχει θεραπευτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και οι γάτες χρησιμοποιούν το γουργουρητό ως μορφή θεραπείαςαναζωογόνησης και χαλάρωσης σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, φόβο, ή πόνο.

Οι γάτες, όπως ενημερώνει η κτηνίατρος, γουργουρίζουν σε συχνότητες που κυμαίνονται ανάμεσα στα 20 hz και τα 150 hz, και οι δονήσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι έχουν εντυπωσιακές θεραπευτικές ιδιότητες.

«Συγκεκριμένα, το γουργουρητό βοηθά στην αναζωογόνηση των μαλακών ιστών του σώματος, συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, δυναμώνει και θεραπεύει τα οστά, δρα ως φυσικό «παυσίπονο» και είναι αντιφλεγμονώδες.

Επίσης, οι θηλυκές γάτες γουργουρίζουν έντονα όταν βρίσκονται σε οίστρο, συμπεριφορά που συνοδεύεται από έντονη επίδειξη τρυφερότητας», αναφέρει η κα Sereti.

Αλλά οι θεραπευτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες είναι ευεργετικές και για τον άνθρωπο, τονίζει η κτηνίατρος.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η παρουσία και μόνο μιας γάτας στο σπίτι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, επειδή βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το γουργουρητό έχει σημαντικά οφέλη και στην ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει το στρες και μας προκαλεί αίσθημα ευδαιμονίας και ευχαρίστησης.

Ο ήχος, και μόνο, του γουργουρητού λειτουργεί ως ερέθισμα που προκαλεί αυτόματα ένα υπέροχο αίσθημα ευδαιμονίας και χαλάρωσης», επισημαίνει η κα Sereti.

Τέλος, η κτηνίατρος υπογραμμίζει: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε κηδεμόνας, είναι πως το γουργουρητό είναι μια μορφή επικοινωνίας πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζαμε, και πως παράγεται σε πολύ διαφορετικές περιστάσεις.

Πάντα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να εντοπίσουμε τυχόν σημάδια δυσφορίαςπόνου ή άγχους στη γάτα μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε με τον σωστό τρόπο.

Παρατηρώντας τη «γλώσσα του σώματός» της, τον τόνο του γουργουρητού, αλλά και τις αντιδράσεις της στις δικές μας κινήσεις, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλει να μας «πει» η γατούλα μας».

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊος: Pfizer vs Merck – Τι γνωρίζουμε για τα δύο χάπια

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν άσθμα και τρέχουν Μαραθώνιο

Πότε το καθημερινό μπάνιο «βλάπτει» το δέρμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:38