search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:54
MENU CLOSE

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2203
11/11/2021
13.11.2021 07:00
KORONOIOS_METALLAKSI_NEW

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε λοκντάουν παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας – το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σφοδρό – και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έτοιμο να καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών λένε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου οι νεκροί θα φτάσουν στη χώρα ακόμη και τους 100 ημερησίως.

Η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα της κυβέρνησης «οικονομία ή πανδημία» δεν έχει απάντηση, καθώς από τη μία γνωρίζει πολύ καλά ότι νέα μέτρα θα φέρουν σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις και λιανεμπόριο, ενώ από την άλλη η εξάπλωση του κορωνοϊού μεγαλώνει τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί μπροστά σε ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς από τη μία βρίσκονται όσοι σήμερα εμφανίζονται να μην συζητούν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, και από την άλλη οι έχοντες σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι οποίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για το εάν θα αντέξει το ΕΣΥ.

Οι κάθετοι

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν απόλυτη γνώση των δημοσκοπήσεων και των επιπτώσεων που είχαν τα προηγούμενα λοκντάουν στην οικονομία και την κοινωνία, εμφανίζονται να μην συζητούν για νέα μέτρα δραστικού περιορισμού, καθώς ξέρουν ότι μια νέα καραντίνα θα φέρει πολλές και σοβαρές αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Έτσι οι δύο υπουργοί επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίζονται κάθετοι υπέρ της μη λήψης νέων μέτρων παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι έτοιμη να εκτροχιαστεί.

Με τη γραμμή αυτή φαίνεται να συντάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε, την ημέρα που 65 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι δεν θα γίνει λοκντάουν ξανά, ακόμη κι αν το ζητάει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Διότι, όπως είπε, η επιτροπή υπάρχει πλέον για να απαντά σε ερωτήσεις.

Οι επιφυλακτικοί

Από την άλλη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα – η οποία εμφανίζεται να σκέπτεται περισσότερο με τη βασική της ιδιότητα, αυτήν της γιατρού, και λιγότερο ως πολιτικός – τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία και απ’ ό,τι φαίνεται έχει δίκιο.

Με δεδομένο ότι γιατροί και νοσηλευτές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας – έχουν ανασταλεί οι άδειές τους – η Μίνα Γκάγκα εμφανίζεται να ανησυχεί για το εάν θα αντέξουν να δώσουν τη μάχη και για το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού.

Ακόμα η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία – περιορισμένες ΜΕΘ και έλλειψη κρεβατιών –, εμφανίζεται να πιέζει την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ΕΣΥ έχει αρχίσει να δέχεται μεγάλη πίεση, συνδέοντας τα οποία προβλήματα και με το γεγονός ότι ένας αριθμός εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι τον προβληματισμό της Γκάγκα συμμερίστηκαν στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ. Ο Βασίλης Κικίλιας και εν μέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίζονται να ακούνε με ιδιαίτερη προσοχή τις αιτιάσεις της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία δέχεται και τις πιέσεις των γιατρών συναδέλφων της.

Έλλειμμα προσωπικού

Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρότασή της, δεν δίστασε να πει δημοσίως ότι «αναπνευστήρες έχουμε… Το θέμα είναι ποιος θα παρακολουθεί τους αρρώστους. Με ποιον θα ανοίξω τις μονάδες; Ούτε νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε ούτε ιατρικό».

Ακόμα, στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Μίνα Γκάγκα φέρεται να κατέθεσε πρόταση που έλεγε όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή να επιστρέψουν στην εργασία τους με την προϋπόθεση να υποβάλλονται σε δύο τεστ κορωνοϊού SARS-CoV-2 την εβδομάδα, όπως άλλωστε προτείνει και η ΠΟΕΔΗΝ. Η πρότασή της, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή.

Το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξη της ανέφερε ότι «τα κρούσματα είναι πολλά», «ο εμβολιασμός είναι χαμηλά» και «το σύστημα Υγείας πιέζεται». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα πως «εάν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε εάν θα βάζουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα ή εάν θα βάζουμε ασθενείς με κορωνοϊό».

Ο Μητσοτάκης, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εμφανίζεται να συντάσσεται με την άποψη των στενών συνεργατών του – άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση με τους ανθρώπους της αγοράς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε ένα νέο λοκντάουν, ωστόσο ακούει με ιδιαίτερη προσοχή τις ανησυχίες που εκφράζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων δείχνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Η καθαρή «εντολή» του κοινού

Το νέο εργαλείο μέτρησης τηλεθέασης από φορητές συσκευές

Το σκληρό δίλημμα Τσίπρα στην κυβέρνηση για την πανδημία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:53