search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Καινούργια ζάλη για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2206
02/12/2021
02.12.2021 07:00
mitsotakis098-new

Και κάπως έτσι τα πρόσφατα «όχι» της κυβέρνησης στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έγιναν… «ναι», διά στόματος Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καθίσταται υποχρεωτικός για τους πολίτες από 60 ετών και άνω – συνοδευόμενη από πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται – αποτελεί από προχθές το πρωί το νέο αφήγημα της κυβέρνησης.

Ένα αφήγημα που, παρότι ανατρέπει την αρχική δυσανεξία της κυβέρνησης έναντι της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και πέραν των υγειονομικών, προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να κάνει τίποτα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα, στραγγαλίζει το ΕΣΥ και αυξάνει δραματικά τον «μαύρο» απολογισμό της πανδημίας.

Αίσθηση αποτυχίας

Στην πραγματικότητα, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60+ αποτελεί έμμεση παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης να πείσει κατά το προηγούμενο διάστημα τους πιο ηλικιωμένους πολίτες – που, κατά τεκμήριο, αποτελούν και μια από τις πιο ευάλωτες στον ιό κοινωνικές ομάδες – καθώς:

● Θέτει υποχρεωτικότητα για ανθρώπους που αποτελούν ισχυρή πηγή ψηφοφόρων της Ν.Δ., με κίνδυνο να τους «χάσει» από την κάλπη.

● Τους επιβαρύνει οικονομικά με πρόστιμο, στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, προκαλώντας νέα πίεση σε συνταξιούχους, κατά κύριο λόγο.

● Δίνει διάστημα σχεδόν ενάμιση μήνα να εμβολιαστούν, όπερ σημαίνει ότι μοιάζει να επιδιώκει οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν ασπίδα προστασίας από τον ιό στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, δείχνοντας εμμέσως ότι ο έλεγχος έχει χαθεί για το τρέχον κύμα της πανδημίας.

● Και, ταυτόχρονα, συνεχίζει να κάνει τα «στραβά μάτια» έναντι άλλων ομάδων του πληθυσμού (σώματα ασφαλείας, Εκκλησία, ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ.), όπου δεν καταγράφεται και τεράστιο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό.

Κάτι που χρήζει προσοχής είναι ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα μοιάζουν να αντιμετωπίζονται με τρόπο «διαχείρισης ζημιάς», καθώς η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει ρητώς ότι για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ αν οι ανεμβολίαστοι 60+ εμβολιαστούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που το ΕΣΥ μοιάζει να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή αντίστοιχη περίοδο όσον αφορά τις διαθέσιμες ΜΕΘ και πλέον οι νεκροί κάθε μέρα φαίνονται να σταθεροποιούνται γύρω στους 100, με τους ειδικούς να κάνουν προβολές ακόμα και για 200 νεκρούς ημερησίως το επόμενο διάστημα.

Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη

Πάντως, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφασή του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60+ και τα πρόστιμα σε όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους για τους οποίους η απόφαση ελήφθη στην παρούσα φάση.

Συγκεκριμένα είπε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υπαγορεύτηκε από «τα δεδομένα (που) είναι αδυσώπητα. Εννέα στους δέκα που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους δέκα διασωληνωμένους ανήκουν στην ίδια κατηγορία και πάνω από οκτώ στους δέκα δεν έχουν εμβολιαστεί» ενώ όσον αφορά στη χρονική στιγμή τόνισε ότι:

«Τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν σχεδόν 4 εκατ. νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού».

Επίσης σημείωσε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει τη σωστή απόφαση» και, παρότι παραδέχθηκε ότι το ποσό είναι μεγάλο, σημείωσε ότι αποτελεί «αντικίνητρο προς την αρρώστια και τον πόνο».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει «από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να ανταποκριθούν».

Ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου επικαλούμενος και άρθρα συνταγματολόγων, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «στοχευμένες κινήσεις» και είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αλλά με ηλικιωμένους».

Φόβοι και προσδοκίες

Και, φυσικά, όλα αυτά σε μια στιγμή που οι προειδοποιήσεις των ειδικών πριν από μερικές εβδομάδες για κίνδυνο απώλειας του ελέγχου της πανδημίας και τις εκκλήσεις τους για λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποτροπής αυτής της κατάστασης ήδη… στοιχειώνουν την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί άλλη μια φορά να μεταθέσει ευθύνες στους πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της χώρας στα διεθνή φόρα για την πανδημία, σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν ακολουθηθεί άλλα» μέτρα, σημειώνοντας με νόημα ότι «εγώ θα προτιμούσα περισσότερα θετικά μέτρα. Δεν έγινε, έπρεπε να έχει γίνει 2-3 μήνες πριν». Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι ότι τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν και θα «μπετονάρουν» ακόμα περισσότερο το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα, φέρνοντας νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, η οποία, πάντως, συνεχίζει να αποκλείει τη λύση του λοκντάουν.

Το μόνο ευχάριστο στοιχείο για την κυβέρνηση αποτελεί το συνεχιζόμενο αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την αναμνηστική δόση, καθώς περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, με τα νούμερα να κινούνται πάνω από τις 60.000 ημερησίως, ενώ όσον αφορά στις δύο πρώτες δόσεις, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να κινούνται σε «ρηχά νερά» (12-13.000 άτομα τη μέρα).

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα αυξήσει αυτόν τον αριθμό, μένει, ωστόσο, να φανεί κατά πόσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα στο ηλικιακό φάσμα των 60+ όσον αφορά στα ραντεβού για εμβολιασμό, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

«Δύο κρίσιμες εβδομάδες»

Κατά τα λοιπά, οι διαβόητες «δύο κρίσιμες εβδομάδες» επανήλθαν στη δημόσια συζήτηση, αν και αυτή τη φορά αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον και στις ιδιότητές της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει, απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «για τη μετάλλαξη Όμικρον θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο».

Την αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη ενισχύουν και οι δημόσιες διαφωνίες στο εξωτερικό, με τον CEO της Moderna να ισχυρίζεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν την «πιάνουν» και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Όπως και να ’χει, πάντως, η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον μοιάζει να αυξάνεται εκθετικά, με τον ΠΟΥ ήδη να συνιστά αποφυγή των ταξιδιών για άτομα άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους».

Από την άλλη, ωστόσο, η πρόταση Μητσοτάκη για ταξίδια εντός Ε.Ε. μόνο έπειτα από την τρίτη δόση του εμβολίου έπεσε σε ευρω-τοίχο, καθώς ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς ξεκαθάρισε ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν νοσήσει δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε., γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν.

Με το βλέμμα στην οικονομία

Αν, πάντως, η πανδημία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης, η οικονομία ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής και η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Από τη μία τα ελλείμματα που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα αγγίξουν το 10% του ΑΕΠ και από την άλλη η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για παρεμβάσεις στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο βυθίζεται στην κινούμενη άμμο της ακρίβειας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απλώνεται σε βάθος χρόνου και προκαλεί μεγάλες αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι ώρας το ποσό που μπορεί να διατεθεί για τη μείωση του «πόνου» που προκαλούν οι αυξήσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, θα κυμανθεί γύρω στα 680 εκατομμύρια ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι δυνατότητες είναι αυτές και ότι, ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υποστηριχθεί και ένα νέο λοκντάουν.

Πάντως, η κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία να αυξάνονται οι αντιδράσεις στην κοινωνία για τις διαρκείς ανατιμήσεις, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων για μακρά διάρκεια του κύματος της ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την άλλη, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα προς τις Βρυξέλλες – όπου ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες των Βορείων για τη χαλαρή οικονομική και νομισματική πολιτική, ελέω πανδημίας – και τις συζητήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis», είπε ότι οι αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και τόνισε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια» ενώ εκτίμησε ότι η προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Στον «αέρα» το Κυπριακό

Επιτάχυνση στις ΑΠΕ: Στόχος η εγκατάσταση συνολικής ισχύος 20.000 MW έως το 2030

Οι φτωχοί πληρώνουν την κλιματική κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:04