ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 09:41
MENU CLOSE

Mεσογειακή πατατόπιτα- τιμπάλ με γαύρο

03.12.2021 07:00

Ένα εντυπωσιακό αλλά απλό στην προετοιμασία του πιάτο, που μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως με τη συνοδεία μιας φρέσκιας ντοματοσαλάτας. Αποτελείται από μια τραγανή κρούστα από γαύρο και μια κρεμώδη και πλούσια γέμιση από πατάτες με σκόρδο και αυγό που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

500 γραμμάρια πατάτες

1 αυγό

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

Ελαιόλαδο

Λίγη τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) για γεύση

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αρχικά, ξεκινήστε καθαρίζοντας πολύ καλά το γαύρο κάτω από φρέσκο τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας τα εντόσθια και το κεντρικό κόκκαλο, χωρίζοντάς το κάθε ψαράκι στη μέση. Τα καθαρισμένα φιλέτα γαύρου τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά νερά. Εντωμεταξύ βράστε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι.  Όταν είναι έτοιμες, στραγγίστε τις και πολτοποιήστε τις με ένα εξάρτημα για πουρέ (πρέσα πατάτας). Αλατοπιπερώστε τον πουρέ, προσθέστε το σκόρδο πολτοποιημένο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν επιθυμείτε, και το αυγό.

Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Πάρτε μερικά φορμάκια (μπορείτε και μιας χρήσης), αλείψτε τα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με τριμμένη φρυγανιά. Τινάξτε τα ελαφρά για να αφαιρέσετε την περίσσεια της γαλέτας και στρώστε προσεκτικά τα φορμάκια με τα φιλέτα του γαύρου ώστε να ενώνονται στο κέντρο της βάσης και να προεξέχουν οι ουρές. Μοιράστε το μίγμα της πατάτας προσεκτικά μέσα στα στρωμένα φορμάκια και πατήστε τα ελαφρά από πάνω. Διπλώστε τις ουρές προς το κέντρο της φόρμας έτσι ώστε να κλείσουν τη γέμιση, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη επιπλέον γαλέτα και ραντίστε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ψήστε τα τιμπάλ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά, ξεφορμάρετε και συμπληρώστε τη διακόσμηση, σερβίροντάς τα με λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Διαβάστε επίσης

Μπισκοτένιο ημερολόγιο Χριστουγέννων

Κοτοσαλάτα «Χριστουγεννιάτικη μπάλα»

Χριστουγεννιάτικη μους κανέλας

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 09:40
Exit mobile version