search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:14
MENU CLOSE

Maritozzi, τα διάσημα ιταλικά μπριοσάκια, σύμβολο δέσμευσης της ρωμαϊκής αγάπης

21.05.2024 06:15
maritozzi_new

Τα maritozzi (μαριτότσι) είναι ελαφριά, αφράτα ψωμάκια μπριός, παραγεμισμένα με άγλυκη σαντιγί και πασπαλισμένα με αχνοζάχαρη και αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ, αλλά και ένα αγαπημένο απογευματινό σνακ των Ιταλών.

Προέρχονται από την Ρώμη και σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τον 19ο αιώνα συνδέθηκαν με ένα γοητευτικό και περίεργο τελετουργικό. Οι υποψήφιοι γαμπροί, συνήθως νεαροί άνδρες, τα πρόσφεραν όταν έκαναν πρόταση γάμου στις συντρόφους τους, την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου. Για να γλυκάνουν την πρόταση, οι μελλοντικοί σύζυγοι (maritozzo) έκρυβαν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων μέσα σε ένα γλυκό, μεταμορφώνοντας αυτό το γλυκό σαντουιτσάκι σε σύμβολο ακλόνητης αγάπης και δέσμευσης.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το προζύμι

½ φλιτζάνι (65 γραμμάρια) αλεύρι για τσουρέκι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά

½ φλιτζάνι γάλα πλήρες, χλιαρό

Για τα μπριός

2 φλιτζάνια (260 γραμμάρια) αλεύρι για τσουρέκι

1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

¼ φλιτζανιού (60 ml) ελαφρύ ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το σιρόπι

¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

¼ φλιτζανιού νερό

Για την γέμιση

2 φλιτζάνια (480 ml ) κρέμα γάλακτος πλήρης, παγωμένη και χτυπημένη σε σφικτή σαντιγί

Αχνοζάχαρη

Εκτέλεση

1.Ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατέψτε τα με το χλιαρό γάλα. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 60 λεπτά.

2. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το προζύμι, τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέστε το αλεύρι (εκτός από ½ φλιτζάνι) και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπήστε για ακόμα 5 λεπτά. Ξύστε τα πλαϊνά και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα και προσαρμόστε τον γάντζο ζυμώματος. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική. Αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο, μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο πάγκο και κάντε μερικά διπλώματα όπως με το τσουρέκι. Επαναφέρετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες.

3. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη. Πλάστε κάθε μερίδα σε ένα ελαφρώς μακρόστενο, οβάλ σχήμα και τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα. Ψεκάστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με λάδι και καλύψτε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν, περίπου 1 ώρα.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C, αλείψτε τα ψωμάκια με διάλυμα αυγού και ψήστε τα για 12-14 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να σκουρύνουν ελαφρά.

5. Βγάλτε τα από το φούρνο, αλείψτε τα με το σιρόπι (ζάχαρη και νερό βρασμένο για 2 λεπτά και κρύο) και ξαναβάλτε τα στο φούρνο, για να δέσει το σιρόπι πάνω τους.

6. Αφήστε τα να κρυώσουν και με ένα οδοντωτό μαχαίρι κάντε τους μια εγκοπή διαγώνια και όχι μέχρι το τέρμα. Ανοίξτε τα προσεκτικά χωρίς να τα χωρίσετε και με τη βοήθεια ενός κορνέ, βάλτε άφθονη χτυπημένη σφικτή σαντιγί. Ισιώστε τη σαντιγί στο άνοιγμα με το βοήθεια ενός μαχαιριού επάλειψης, βάλτε τα στο ψυγείο και πασπαλίστε με αχνοζάχαρη όταν θέλετε να τα σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακές ταχινόπιτες

Τηγανητά κεφτεδάκια από χοιρινό κιμά και βραστή πατάτα

Εξωτική τάρτα με τριφτή ζύμη, φρέσκο ανανά και ινδοκάρυδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:13