search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:30
MENU CLOSE

Μελομακάρονα της παράδοσης, των αλησμόνητων πατρίδων

08.12.2021 07:00
melomakarona765-new

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, δίνεται χέρι χέρι, από γενιά σε γενιά και οι ρίζες της κρατούν από την κουζίνα των χαμένων πατρίδων της Σμύρνης, της Πόλης, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Φτιάξτε την για να μυρίσει το σπίτι σας μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο και να σας ταξιδέψει σε αναμνήσεις της παιδικής σας ηλικίας.

Υλικά για τη συνταγή

(τα ποτήρια είναι των 250ml, τα φλιτζάνια και το ποτηράκι των 200ml )

1 κιλό αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ. κοσκινισμένο

2 ποτήρια αραβοσιτέλαιο (μπορεί το ένα ποτήρι να είναι ελαιόλαδο ελαφρύ)

½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

¾ ποτηριού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

¼ ποτηράκι του κονιάκ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 ½ κουταλάκι (κοφτό)του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

1 ½ ποτήρι νερό

10 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Αρχικά, βάλτε σε ένα μίξερ με το εξάρτημα φτερό (ή σε ένα μεγάλο μπολ) το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τον χυμό, τη σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα και χτυπήστε τα να ανακατευτούν για 5 λεπτά. Μπορείτε αν δεν διαθέτετε μίξερ, να τα ανακατέψετε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά σε δύο τρεις δόσεις , μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσοχή, να μην το δουλέψετε πολύ, για να μην βγάλει τα λάδια του. Πλάστε με τα χέρια σας τα μελομακάρονα με περίπου ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Με ένα πιρούνι ή με τη βοήθεια του τρίφτη σχηματίστε μερικά σχέδια στην επιφάνειά τους και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο μέτριο φούρνο (160ο C) για 20-25 περίπου λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας σε μια πλατιά κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά (χρόνος από την αρχή του βρασμού) και αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Ρίξτε τα κρύα μελομακάρονα, ένα – ένα, μέσα στην κατσαρόλα και αφήστε τα να ποτίσουν για 1-2 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με τα ψιλοκοπανισμένα καρύδια.

*Η συνταγή είναι απο το βιβλίο-λεύκωμα «Χριστούγεννα στις αλησμόνητες πατρίδες» της Έφης Γρηγοριάδου

Διαβάστε επίσης:

Τάρτα σφολιάτα με κίτρινη κολοκύθα, μπέικον και τυριά

Μπισκοτένια λουλούδια των Χριστουγέννων

Mεσογειακή πατατόπιτα- τιμπάλ με γαύρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:29